Album tedna: European Symbolic Orchestra & Terrafolk, XXLive

Poskočni posnetki enega najbolj intrigantnih domačih orkestrov s tujimi gosti.

Objavljeno
22. januar 2016 15.49
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
European Symbolic Orchestra & Terrafolk
XXLive
Društvo za ENO glasbo, 2016

V Sloveniji imamo tri raztegljive, neprave in dinamične orkestre, ki znajo v različnih kombinacijah izvrstnih glasbenikov ponuditi izjemne glasbene užitke. Poleg Fake Orchestra in orkestra Souds of Slovenia je tu še Simbolični orkester. Ta se je tokrat zaradi številnih evropskih gostov poimenoval v Evropski simbolični orkester.

To je orkester, ki se je oblikoval okoli violista in pedagoga Bojana Cvetrežnika in njegovega projekta Godalkanje ter tudi z glasbeniki, ki se domače počutijo v Salonu za ENO glasbo. Sproščenost glasbenega ustvarjanja in poustvarjanja, ki je domača temu profilu glasbenikov, je tisto, kar je dodana vrednost in pa to, da je glasba najbolj živa, ko se izvaja v živo. Zato tudi ti glasbeniki nimajo zadržkov nastopiti ne v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ne v kulturnem domu v Lenartu ne na Šuštarskem mostu v Ljubljani.

Doslej je v Simboličnem orkestru sodelovalo več kot 100 glasbenikov iz 15 evropskih držav. Na sedmih posnetkih, ki so nastali na različnih koncertih med leti 2011 in 2014, so tokrat medse povabili odlične glasbenike in svoje prijatelje, s katerimi so doslej že sodelovali v različnih projektih. Svoje strune so tako prispevali še violinistka Ida Meidell Blylod (Švedska), violinista Jean Christophe Gairard (Francija) in Emilio Castiello (Francija) ter čelistka Rina Kaçinari (Kosovo).

Zasedba v različnih kombinacijah več kot uspešno prenese poslušalce v svet, kjer se brez težav prepletajo različni glasbeni jeziki Evrope. Tem glasbenikom ni nikakršna težava v eni skladbi spojiti raznolikost etno godb iz severa in juga. Prav tako jim ni tuja združitev akademskega in uličnega glasbenega pristopa. Vse to postane univerzalen glasbeni jezik, ki je komunikativen tako z zahtevnim kot manj zahtevnim občinstvom. Tu je treba posebej poudariti, da ti vrhunski glasbeniki premorejo obilo sproščenosti in duhovitosti, kar nastope tega orkestra dvigne na visoko, tako zabavno, kot kulturno raven.

Tu je orkester sodeloval z zasedbo Terrafolk, ki v različnih postavah deluje pod vodstvom skladatelja in kitarista Danijela Černeta - Mystice. Oba glasbena projekta sta namreč naravno povezana, in sicer tako, da so Terrafolk že sodelovali z različnimi orkestri, Cvetrežnik pa je zapustil redno postavo skupine Terrafolk, da bi se intenzivno ukvarjal z Godalkanjem in Simboličnim orkestrom. Mystica je tudi prispeval za ta album tri pesmi, A hitreje ne gre?/Can't We Go Faster, Meta Luna, Djemper ljubavi. Sicer pa so drugi pesmi po delčkih avtorske skladbe sodelujočih tujih glasbenikov prepletene s švedskimi, romunskimi in moldavskimi ljudskimi glasbenimi temami. Prav posebna pa je zadnja pesem na albumu Kaj ti je deklica, ki jo večino v francoščini, deloma pa tudi v slovenščini, odpoje Emillion Castiello.

XXLive je album, ki ste ga vedno želeli imeti, pa niste to vedeli. Prav tako je to tudi album, ki ste ga vedno želeli podariti svojim prijateljem, da bosta izpadli zelo kulturni in hkrati zelo veseljaški.

Album XXLive zasedbe European Symbolic Orchestra in Terrafolk je album, ki ujame izjemno energijo živega nastopa tega orkestra in skupine ter v vas spodbudi nujo, da jih vidite v živo.