Album tedna: Katalena, Enci benci Katalenci

Na šestem albumu so se lotili otroških izštevank.

Objavljeno
24. april 2015 18.27
matoz Katalena
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Enci benci Katalenci

Če se nam je že zastavljajo vprašanje, kaj jo bodo Katalena zavili po Noči čarovnic, ki je izšel pred štirimi leti, in sodelovanju s Svetlano Makarovič, je seveda sedaj preprostost odgovora kot na dlani. Tako so naredili velik korak naprej, s tem ko so naredili korak nazaj. To si seveda razlagam s tem, da so člani zasedbe z leti dobivali tudi otroke in so se spet srečali z otroškimi izštevankami. Da ne bi kdo slučajno pomislil, da jim gre na otročje. Ravno obratno.

Nedavno je skupina Katalena izdala vznemirljiv album Enci benci Katalenci, šesti studijski album te zasedbe, ki je predvidljivo nepredvidljiv izdelek, če nekoliko pametujemo. Kajti treba je povedati, da se Katalena vedno temeljito pripravi na izdajo albuma, in da so njihovi izdelki vedno plod temeljitega premisleka. Tega seveda ne gre zamenjati s preračunljivostjo, kaj z glasbo kot tudi besedili povedati. Pri tem ostajao na vrhu slovenske glasbene ustvarjalnosti.

Tokrat so pevka Vesna Zornik, klaviaturistka Polona Janežič, baskitarist Tibor Mihelič Syed, kitarist Boštjan Narat, tolkalist Robert Rebolj in pevec ter večinštrumentalist Boštjan Gombač naredili (spet) zelo drzno potezo.

Enci benci Katalenci je album za odrasle, otrokom pa tudi ne bo pa škodil. Besedilno izhodišče je bila zbirka Enci benci na kamenci, pri čemer so izštevanke zgolj osnova, ki so jo nadgradili in predrugačili ter jo povsem katalenizirali, tako na tekstovni, kot tudi na glasbeni ravni.
 
Izštevank so se lotili ker so zelo ritmične, pogosto pomensko povsem izpraznjene, a zelo pomebne pesmi, s katerimi se običajno določajo vloge v igri, ki sledi izštevanju. Katalenci so si vzeli vso svobodo, kot so se tega že navadili in na Enci benci Katalenci z regresijo naredili svoj pomemben korak naprej. 

Producenta albuma sta Blaž Celarec in Marko Turel, za mastering je poskrbel Krešimir Tomec, za oblikovanje pa tudi tokrat Ivian Kan Mujezinović. Album Enci benci Katalenci bodo premierno v celoti predstavili 30. maja v Kinu Šiška na festivalu Druga godba.

Katalena ostajajo zvesti sebi in lastni nepredvidljivosti.

Pesmi na albumu:
2. Bela lilija
3. Cipcipilipcipilonika
4. Križ kraž
5. Maček
6. Andale bandale
7. Bam bam bam
8. An ban
9. Uspavanka
10. Gospod in gospa