Album tedna: Katarina Juvančič in Dejan Lapanje - Hope's Beautiful Daughters

Izjemno glasbeno delo, ki je nadgradnja prvenca Selivke.

Objavljeno
24. oktober 2014 16.59
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Katarina Juvančič in Dejan Lapanje
Hope's Beautiful Daughters
(Stray Cat Tunes, 2014)

Glasbeni par Katarina Juvančič (besedila, glasba, glas) in Dejan Lapanje (aranžmaji, kitare, klaviature), ki združujeta svoje bivanje tudi zasebno, sta nedavno izdala izjemen album Hope's Beautiful Daughters večinoma v angleščini, ki je prvi slovensko-škotski glasbeno-pripovedovalski izdelek.

To je tematsko nadaljevanje njunega prav tako izvrstnega prvenca Selivke, kjer se različni življenski dogodki in osebnosti odsevajo v njunih pesmih. Podoben pristop sta privzela tudi sedaj, le da je tokrat večina pesmi v škotski angleščini, album pa je izjemno glasbeno in producentsko delo, ki se lahko tako po vsebini, kot obliki uvrsti med albume vredne pozornosti širše mednarodne javnosti. Saj ne da Katarina Juvančič in Dejan Lapanje premoreta velik načrt, da bi s svojo glasbo osvojila svet, celo sem prepričan, da jima je tak koncept tuj, imata pa nekaj kaj imajo le največji. Premoreta veliko avtohtonost glasbenega in besedilnega izrazja, čeprav glasbeno ostajata v prijaznih melodijah in izjemno zanimivih glasbenih strukturah, tekstovno pa v precejšnji meri črpata iz pretekelih umetniških ali ljudskih del ali pa velikih osebnosti.

Kantavtorske vezi, ki sta jih navezala s škotskimi glasbeniki in pripovedovalci so tokrat pripeljali do tega izjemnega izdelka, ki sta ga že uspešno predstavila na turneji po Škotski, glasbeno pa je preplet izročila, ki presega (zgolj) slovensko ter škotsko kulturno okolje. Vse pesmi in zgodbe na albumu se na tak ali drugačen način dotikajo misli svetega Avguština: »Upanje ima dve čudoviti hčerki – jezo in pogum. Jezo zaradi položaja, v katerem smo se znašli, in pogum, da ga spremenimo.« To je tudi prvo tako slovensko-škotsko glasbeno sodelovanje v zgodovini, pri katerem je sodelovalo 17 priznanih umetnikov in umetnic iz obeh dežel. Slovenščina pa se sliši le v skladbi Svarilo Janezu, ki je priredba škotske ljudske pesmi Mickey's Warning in v kateri se mešata slovenščina in škotska angleščina. Uspavanka za Fride pa je na albumu v angleški različici pod naslovom Frida. Tradiconalne pripovedke Malie, Ursilla in Dreammaker s škotskih otokov pa je z glasbo opremila čadrško-tminsko-škofjeloška eksperimentalna skupina Salamandra Salamandra.

Hope's Beautiful Daughters je gotovo eden najboljših albumov, kar jih je letos izšlo v Sloveniji, na Škotskem in Evropi.

Pesmi in zgodbe:

1. Irena
2. Skeleton Woman
3. Dreammaker
4. Frida
5. Ursilla
6. Sister Sun
7. Svarilo Janezu
8. Mallie
9. Rosa