Album tedna: Marko Brecelj, Cocktail - obilni vunbacilni

Tretji digitalni izid legendarnega albuma slovenske popularne glasbe.

Objavljeno
12. marec 2015 15.26
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Marko Brecelj
Cocktail - obilni vunbacilni
(DPZN, Nika; 1974, 2015)

Štiri desetljetja so minila, kar sta se srečala dva izjemna umetnika velikih generacijskih in glasbenih razlik, Marko Brecelj in Bojan Adamič. Skupaj sta se znašla pri albumu Cocktail, ki sta ga zamešala iz dveh osnovnih sestavin - mentola in podgan. Prva stan (mentol) je ponudila pesmi Same prave stvari, Črni Peter, Škandal v rdečem baru in Hiškar Rogač, druga stran (podgane) pa je prinesla pesmi Požar, Duša in jaz, Alojz valček, Časopis in Gozd

Brecljeve pesmi je aranžiral Bojan Adamič, ki je tudi dirigiral spremljevalnima zasedbama Ansambel Bojana Adamiča in Plesni orkester RTV Ljubljana. Skladbo Hiškar Rogač pa je Brecelj izvedel skupaj z zasedbo Sedem svetlobnih let. S tremi člani te zasedbe (Boris Bele, Borut Činč, Andrej Veble) je po izidu Coctaila ustanovil znamenite Buldožerje.

Coctail je kaj kmalu postal kulten izdelek slovenske popularne glasbe, ki je bil težko dosegljiv, vse pesmi pa so že skorajda ponarodele. Tu je še treba opozoriti na znamenito pesem Andrej valček, ki jo je posvetil (svojemu) profesorju matematične fizike Alojzu Kodretu.

Zadnji dve digitalni različici albuma sta nekoliko obilnejši, saj jim je Brecelj dodal še štiri pesmi iz zgodnjega obdobja, kakor tudi pesmi z znamenitega singla iz leta 1981 Parada, napisani v čast in slavo (z)veznemu tkivu naše takratne skupne države. Zadnja različica albuma Coctail, ki se imenuje v podnaslovu - obilni vunbacilni, je v spomin na akcijo koprskega župana Borisa Popoviča, ki je prisilil Društvo ljubiteljev zmernega napredka, da po 24 letih delovanja zapusti prostore koprskega mladinskega kluba.

Coctail je album, ki je nujen v diskografiji vsakega količkaj omikanega ljubitelja (slovenske) popularne glasbe. Izjemnost tega, še vedno kantavtorskega dela, se po teži za naš kulturni ego lahko primerja le še z Odpotovanji Tomaža Pengova.

Pesmi na albumu:

mentol

podgane 
9. Gozd

obilni dodatek

singl Parada 1981
14. Parada