Album tedna: Neil Young, Storytone (Deluxe Edition)

Nedavno je izdal vrhunsko umetnino, ki pove celotno zgodbo šele v razširjeni različici.

Objavljeno
13. november 2014 13.41
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Neil Young

Storytone

(Reprise Records, 2014)

Kanadski glasbenik Neil Young ima za sabo 45 let dinamične kariere, 69 življenja in kar 35 studijskih albumov. Letos je izdal kar dva, in sicer spomladi A Letter Home, nedavno pa še svoje novo vrhunsko delo Storytone. Na njem je 10 izjemnih novih pesmi, v katerih se loteva aktualne problematike, predvsem treh osnovnih tem, ki so so mu najljubše, in sicer so to ljubezen, avtomobili in ekologija.

Zanimivo je, da se je odločil za nenavadno potezo in to on, ki je še najbolj znan kot kantavtor, ki je najraje svoje pesmi izvajal samo ob svoji akustični kitari ali klavirju. Tako je izdal megalomanski album Storytone, kjer so njegove skladbe odete z zvoki orkestra. Da, prav ste prebrali, mojster besede, neposrednosti, boter grunga in nasploh glasbeno svoboden umetnik, še najraje minimalist, je izdal svoj orkestrski album. Na njem je kar sedem pesmi odpel ob spremljavi orkestra, dve ob spremljavi skupine skupine ter eno z big bandom. Aranžmajsko bogate pesmi se odlično ujemajo z njegovimi besedili, vendar pa je ta album prava celota v svoji Deluxe Edition različici, kjer vsako skladbo izvede še v krhki in intimni različici le sam s klavirjem ali kitaro. Neil Young se tako pridružuje peščici izjemnih umetnikov, ki visoko raven kakovosti svojega dela ohranjajo tudi v poznejših letih podobno, kot je to naredil Johnny Cash in še počnejo, B. B. King, Leonard Cohen in Bob Dylan.

Neil Young se ne namerava upokojiti, poleg novega albume zre v prihodnost še z novo ljubeznijo, okoljevarstveno aktivistko in igralko Daryl Hannah, in novo knjigo Super Deluxe o avtomobilih.

Pesmi na albumu:

1. Plastic Flowers (Orchestral)
2. Who's Gonna Stand Up? (Orchestral)
3. I Want to Drive My Car (Band)
4. Glimmer (Orchestral)
5. Say Hello to Chicago (Big Band)
6. Tumbleweed (Orchestral)
7. Like You Used to Do (Band)
8. I'm Glad I Found You (Orchestral)
9. When I Watch You Sleeping (Orchestral)
10. All Those Dreams (Orchestral)