Album tedna: Nick Cave & the Bad Seeds, Skeleton Tree

Najbolj intimen in temačen Cavov album doslej.

Objavljeno
23. september 2016 16.55
Cave
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Nick Cave & the Bad Seeds
Skeleton Tree
Bad Seed Ltd., 2016

Album alterrockovske zasedbe Nick Cave & the Bad Seeds, ki je njen šestnajsti studijski album, je naslednik leta 2013 izdanega Push the Sky Away, ki ga je zasedba predstavila tudi v Ljubljani na odličnem koncertu. Ni velike verjetnosti, da bi Skeleton Tree dosegel kaj takega, gotovo pa je to najbolj otožen izdelek Cava in druščine. Že tako je zasedba znana po temačnosti, čustvenosti in bibličnosti poetičnih razsežnosti, glasbeno pa zna ustvarjati izjemne zvočne pokrajine sivih odtenkov.

Snemanje tega albuma je namreč zaznamovala tragedija. Nov album sta Nick Cave in Warren Ellis začela snemati konec leta 2014 v studiu v angleškem Brightonu. Proti koncu snemanja julija v Brightonu je Cavov 15-letni sin Arthur padel z bližnje pečine 18 metrov v globino in umrl. Ker ni bilo mogoče govoriti o albumu Skeleton Tree, ne da bi se spregovoril o okoliščinah, v katerih je nastajal, se je Cave odločil, da bo o tem spregovoril v dokumentarcu One More Time With Feeling, ki so ga posneli hkrati. Po začetnih snemanjih v Brightonu so snemanja nadaljevali jeseni v francoskem studiu La Frette Studios. Pomladi letos pa so ga zmontirali v Air Studios v London.

Cave je poleg besedil, ki jih je odpel, zaigral še klavir, vibrafon in sintesajzer. Drugi ključni sodelavec Warren Ellis pa je poskrbel za zvočne zanke ter odigral še na sintesajzer, klavir, Wurlitzerjeve orgle, violino in baritonsko tenor kitaro. Drugi člani zasedbe pa so še Jim Sclavunos (vibrafon, cevasti zvonovi, tolkala), kitarist George Vjestica, baskitarist Martyn Casey in bobnar Thomas Wydler. Album prinaša osem novih pesmi, napovedali pa so ga s singlom in uvodno skladbo Jesus Alone. V pesmi Distant Sky pa poje tudi danska sopranistka Else Torp.

Besedilno je album v celoti podrejen osebni tragediji, izgubi in smrti, vendar je to Cave z druščino opravil na zelo sugestiven način. Sam Cave na trenutke bolj deklamira svojo poezijo kot pa poje, prav tako pa je glasba daleč od običajnih poprockovskih form, saj je struktura skladb minimalistična, poudarjeno atmosferska in se trudi v primerno zvočno podobo odeti težke Cavove besede. Poslušanje albuma, še posebej ob hkratnem prebiranju besedil, res močno vpliva na poslušalca.

Skeleton Tree je najbolj ganljiv album leta.