Album tedna: Nipke, Nipke

Intriganten prvenec zanimivega draveljskega raperja.

Objavljeno
26. november 2015 12.14
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Nipke
Nipke
V.i.b.e., 2015

Slovenska rap scena občasno naplavi kaj zanimivega in ena teh zanimivosti je tudi Boštjan Nipič z umetniškim imenom Nipke. Nedavno je izdal istoimenski prvenec z dvanajstimi skladbami, ki ga je napovedal izjemen singel Všeč tko k je, ki se je skupaj z videom hitro razširil po digitalnem vesolju.

Avtor večine glasbe je Damjan Jović, ki je poskrbel za različna glasbena ozadja, medtem ko je Nipke prispeval besedila, ki jih v odlični dikciji poda. Teme so ulične, osebnoizpovedne, duhovito ironične, tragično grenko-sladke vinjete vsakdana, kjer ni preobilja, kjer je življenje daleč od samoumevne preprostosti. Seveda brez rapovskega samopoveličevanja tudi ni šlo, vendar ostaja na zelo duhoviti samoironični ravni. V skladbah Kronik in Ogledalo pa je vokale prispevala tudi Senidah iz zasedbe Muff. Prva uspešnica z albuma Všeč tko k je pa je dodana še v remiksirani različici. Ob izidu albuma pa je Nipke v javnost dal nov singel in video Ta bit.

Glasba in produkcija sta precej daleč od klasične hiphoperske scene, saj zajema precej širšo glasbeno paleto. To pa dela album veliko bolj raznolik kot se sicer dogaja pri raperji in to je velika prednost. Največjo odgovornost za tako produkcijo nosi Damjan Jović, pri treh skladbah pa še Vladimir Kosovič Doša. Poleg Senidah pa na albumu gostujejo še Jani Hace, Viljem Pregelj, Leon Žunec in Tim Kores Kori.

Nipke rapa že več kot 15 let, že prej je prva glasbena znanja osvojil v glasbeni šoli, nato pa se je priključil plesni hip hop skupini. Nase je prvič opozoril leta 2008 v duetu Overdose s humorno skladbo Fiama.com. Sledili so kompilacijski albumi Experiment in Spaced Out, pisanja pesmi za druge izvajalce, ter gostovanja z različnimi že uveljavljenimi imeni (Siddharta, Cazzafurra, Zlatko, Trkaj, Emkej, Andrej Šifrer, Anika Horvat, Jadranka Juras).

Istoimeni album Nipke velja za biserček domačega hip hopa.