Album tedna: Pentatonix, Pentatonix

Izvrsten četrti album ene najboljših vokalnih zasedb na svetu.

Objavljeno
18. december 2015 17.40
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Pentatonix
Pentatonix
RCA, 2015

Ena najboljših vokalnih skupin na svetovni a capella sceni so gotovo Pentatonix iz Arlingtona iz ameriške zvezne države Texas. Nase so opozorili, ko so zmagali v tretji sezoni televizijskega šova, kjer izbirajo najboljše ameriške a capella zasedbe The Sing-Off televizijske hiše NBC. To petčlansko zasedbo sestavljajo Avi Kaplan, Scott Hoying, Kirstin Maldonado, Kevin Olusola in Mitch Grassi.

Najbolj znani so po tem, da so pripravili izjemne vokalne aranžmaje za pesmi, ki so ji prirejali samo za vokalne izvedbe. Populariziralo jih je tudi pripravljanje venčkov popevk, kot so se recimo lotili Michaela Jacksona ali pa zgodovinskega razvoja petja. Sprva so se lotevali le izvrstno aranžiranih priredb, vse pogosteje pa so se tudi lotevali pisanja lastnih pesmi.

Če upoštevamo, da je zasedba lani izdala prvenec PTX, Vols. 1 & 2, ki je v bistvu vsota EP izdaj iz dodano pesmijo, je bil pravi prvenec prav tako lani izdan album PTX. Na teh diskografskih izdajah so kraljevale njihove res izjemne različice, najbolje pa so se odrezali s priredbo pesmi Get Lucky zasedbe Daft Punk. Pomembno je seveda omeniti, da poleg tega, da so to izvrsnti vokalisti in vokalistka, delajo tudi izjemno preproste in učinkovite glasbene videe. Lani so ob tem času izdali še božični album That's Christmas to Me, ki je bil izredno dobro sprejet. Letos so tako izdali svoj četrti album Pentatonix, ki je tudi prvi, kjer so priredbe v manjšini oziroma je na njem le ena, in sicer soul balada If I Ever Fall in Love, ki je bila največja uspešnica ameriškega vokalnega kvarteta Shai.

Čeprav je za tovrstne vokalne zasedbe značilno ravno prepevanje a capella različic bolj ali manj znanih pesmi drugih avtorjev, so Pentatonix očitno v sebi premogli dovolj ustvarjalne moči, ki so jo iz izvrstnih aranžmajev raztegnili še na pisanje glasbe in besedil. Gotovo gre za enega najpogumnejših tovrstnih albumov in dokaz, da si je teba pač upati in utirati svojo lastno pot, tudi če poveš v a capella skupini. In Pentatonix to zanjo narediti in zato je ta album je bil tudi njihov prvi, ki je pristal na prvem mestu lestvice albumov US Billboard 200.

Album Pentatonix je vrhunski izdelek sodobnega a capella petja.