Album tedna: Prismojeni profesorji bluesa, Križanke Live

Izžel je eksplozivni dvojni živi album domačega koncertnega fenomena.

Objavljeno
05. maj 2017 17.05
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Križanke Live

Štiri dejstva glede skupine Prismojeni profesorji bluesa so jasna. Res imajo trapasto ime, res so prismojeni, res so profesorji in res igrajo blues.

Fenomen tega kvarteta, ki ga sestavljajo Miha Erič (vokal, orglice, občasno tolkala), Julijan Erič (kitara, vokal, občasno baskitara), Miha Ribarič (baskitara, vokal) in Zlatko Đogič (bobni, vokal), se nezadržno širi. Ta zasedba že nekaj let mrgoli po ljubljanskih klubih različnih velikosti in formatov, občasno pa zaidejo tudi v ožjo in širšo okolico mesta. Ker nastopajo v mestu tudi večkrat na teden, radi spremenijo svoje ime in dodajo še kakšnega gosta, tako da jih le stežka zgrešite v živo.

Potem ko so lani izdali odličen prvenec Family in ga tudi v živo predstavili na triurnem koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška, so za jesen napovedali gala poslovilni koncert v ljubljanskih Križankah. Nekaj dni za tem so se namreč odpravili na koncertno-turistično-izobraževalno potovanje po jugu Združenih držav Amerike. Medtem so uredili posnetke koncerta iz Križank in ga nedavno spet predstavili v ljubljanskem Kinu Šiška.

Prismojeni profesorji bluesa so naš eden potencialno najbolj vročih glasbenih izvoznih artiklov, saj energična mešanica bluesa in rocka, z dodatkom funka, countryja, soula in še česa, očara vsakega, ki jih je kdaj videl v živo. In ravno v živo so Prismojenci najboljši in praviloma tudi najdaljši. Po eni uri in pol koncerta se šele dobro ogrejejo in končajo z uvodnim delom in nadaljujejo v slogu drveče lokomotive še kakšno uro in pol. 

Tako očara tudi dvojni živi album njihovega nastopa v Križankah, kjer so se jim na odru pridružili še Jasna Kmetec (tenor saksofon), Domen Gracej (trobenta), Andrej Tomazin (tolkala, kongo bobni) in spremljevalne pevke, Urša Mihevc, Anja Trobec in Vesna Godler ter kitarista Igor Leonardi in Mario Babojelić.
 
Živi nastopi te zasedbe temeljijo na jammovskem pristopu, kjer si je za nastopajoče treba vzeti čas, kajti ta glasbena enota soglasno diha in zlahka sopiha naprej. Glasbo ponudijo v vseh svoji perfekciji, duhovito, mladostno in povsem predano muzikaličnosti. Čeprav je osnova njihovega glasbenega izraza večinoma nastala v drugi polovici šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let, je njihov glasbeni pristop osvežen in moderniziran. Predvsem presegajo običajne delitve vlog v skupini, kakor tudi samo vlogo nastopajočih, saj je tu glasbenost na prvem mestu, ne pa zabavljaštvo in cirkusantsvo, čeprav Prismojenci tudi tega ne stradajo.

Križanke Live je eden najboljših domačih živih albumov.