Album tedna: Sacri Cuori, Delone

Izvrsten izdelek filmske glasbe za namišljene filme.

Objavljeno
04. december 2015 15.39
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Sacri Cuori
Delone
Glitterbeat Records, 2015

Italijanska zasedba Sacri Cuori je svoja sveta srca posvetila glasbi, praviloma filmski glasbi za filme, ki še niso bili posneti. So pa v resnici prispevali glasbo za en film, in sicer za črno slovensko-italijansko komedijo Zoran - moj nečak idiot. S svojim kaleidoskopom glasbe, ki kot da je pobegnila iz neposnetih filmov b-produkcije ali celo nižje, popelje poslušalca tako po puščavi Mojave, kot hribih Balkana, terasah Sredozemlja in velemestih Mehike, vendar še najbolj zveni kot glasba za vesterne tipa Sergia Leoneja in Quentina Tarantina. Tak glasbeni pristop v Sloveniji prakticira zasedba Kramp pod vodstvom Roberta Jukiča.

Svojo obsesijo s filmsko glasbo si razlagajo tako, da se imajo v precejšni meri za Fellinijeve pankrte. Zasedba prihaja iz italijanske pokrajine Romagna, vodi pa jo kitarist in producent Antonio Gramentieri, in igrajo večinoma inštrumentalno glasbo, slikajo zvočne podobe z različnih koncev sveta. Glasba je narejena tako pod vtisom bratov Santoja & Johnnyja kot Rya Cooderja, pa Briana Ena, z velikanskim odtisom velikanov italijanske filmske glasbe - Enniom Morriconejem in Ninom Roto.

Na albumu je 14 skladb, ki so nastajale zadnji dve leti na številnih sessionih, na katerih se je zasedba stalno preizpraševala, kdo so in kam gredo. Ta inštrumetalna zasedba pa je na novem tretjem studijskem albumu Delone, vključila izjemen vokal italijanske pevske dive, ki so jo srečali v Avstraliji in jo zvabili v domovino in k jeziku njenih prednikov, saj poje tako v angleščini kot italijanščini. Sicer pa so vokale dodali še francoska šansonjerka Emmanuelle Sigal in Howe Gelb iz znamenite kultne ameriške zasedbe Giant Sand.

Ker so pri zasedbi bolj nagnjeni k stalnem širjenju svoje glasbene družine kot pa neki stalni zasedbi, so v goste povabili tudi glasbenike kot so klaviaturist Evan Lurie (Lounge Lizards & glasba za filme Roberta Benignija), kitaristični posebnež Marc Ribot in bobnar Steve Shelley iz zasedbe Sonic Youth ter člane mehiške cumbia skupine Sonido Gallo Negro.

Sicer pa so v zasedbi Sacri Cuori, poleg ustanovitelja Antonia Gramentierija, še basist Francesco Giampaoli, bobnar Diego Sapignoli in razširjena zasedba Francesco Valtieri (baritonski saksofon), Denis Valentini (tolkala, trobila), Christian Ravaglioli (klaviature, trobila) in Enrico Bocchini (tolkala).

Izjemen album zasedbe Sacri Cuori je kot surf rock vihar nad mehiško puščavo sredi mediteranske terase - izjemna mešanica okusov in zvokov, ki očara.