Album tedna: The Kooks, The Best of ... So Far

Zbirka uspešnic ene najbolj značilnih britanskih pop-rock zasedb tega tisočletja.

Objavljeno
02. junij 2017 16.06
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
The Kooks
The Best of ... So Far
Virgin Records, 2017

Pred leti me prvenec britanske skupine The Kooks ni ničkaj pretresel, saj je zvenel kot album še ene britanske pop rock skupine, ki skuša preživeti. Ko pa so pred petimi leti nastopili v ljubljanskem Kinu Šiška, so me očarali. Pozornost je zbudilo še dejstvo, da je bil koncert že pred meseci v hipu razprodan. Histerično vreščanje (večinoma ženskega) občinstva pa je bila zame premierna izkušnja. Kot bi bil na zelo pomanjšanem koncertu skupine The Beatles na Shea stadionu.

The Kooks, ki so nastali v Brightonu v grofiji East Sussex, delujejo od leta 2004 in so od samega začetka pri založbi Virgin. Zasedba igra perfekten sodoben tudi hrupen pop, z občasnim spogledovanjem z tradicijo rocka. Po nekaj spremembah so sedaj v zasedbi kot glavni avtor, pevec in kitarist Luke Pritchard ter kitarist Hugh Harris, baskitarist Peter Denton in bobnar Alexis Nunez.

Album je vzorčen pregled njihovega dosedanjega ustvarjanja, saj vsebuje vse single z njihovih štirih studijskih albumov (Inside In/Inside Out (2006), Konk (2008), Junk of the Heart (2011), Listen (2014)), še dve pesmi s prvenca Seaside in Matchbox ter dve novi pesmi Be Who You Are in Broken Vow.

The Kooks ostajajo vzorčni predstavniki boljšega, kar ponuja britanska pop rock (z)godba in album The Best of ... So Far to potrjuje.