Album tedna: UB40 featuring Ali, Astro & Mickey, Unplugged

Akustičen album ene od različic reggae skupine UB40.

Objavljeno
13. april 2017 16.14
UB40UB40 featuring Ali, Astro & Mickey
Unplugged
UMC, 2016

Britanska reggae zasedba UB40, ki se je poimenovala po obrazcu za brezposelne, je bila ena najboljših in najbolj vplivnih predstavnikov reggaeja drugega vala, ki je prišel iz Velike Britanije, sočasno z izjemno popularnostjo skaja, nekoliko hitrejše plesne različice reggaeja. Bili so ena prvih črno-belih zasedb, ki so bila zelo modne konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. So eni svetovno najbolje prodajanih glasbenikov, saj so doslej prodali več kot 70 milijonov izvodov albumov. Izvirna postava je bila izrazito večkulturna saj so skupaj igrali glasbeniki angleških, irskih, jamajških, škotskih in jemenskih korenin.

Ta večkuturna širina ob hkratnem zelo melodičnem in pop pristopu jim je omogočila, da je zasedba kar nizala uspešnice, tako svoje izvirne, kot tudi priredbe praviloma starejših reggae skladb, ob katerih so odraščali. UB40 so tudi izdali enega najboljših glasbenih prvencev sodobne popularne glasbe Signing Off (1980). Treba je tudi priznati, da je velik del ustvarjalnega pa tudi siceršnjega trenja bilo med bratoma kitaristoma in pevcema Alijem in Robinom Campbellom. Ko je Ali zapustil zasedbo so sledile grde javne obtožbe pa tudi nekaj sodnih sprov so imeli.

Očitno pa so se tožbe glede imena prevesila v prid »odpadnikov« od izvirne postave, saj so pod imenom UB40 featuring Ali, Astro & Mickey nastopali in tudi izdali album Unglugged z akustičnimi različicami skladb, ki so jih proslavile in še nekaj novih. Tri pomembne sestavine zasedbe UB40 so z novimi glasbeniki posneli in izdali izredno sprejemljiv album, ki cilja na res nezahtevno reggae in pop občinstvo. Primerjati ene in druge UB40 je gotovo nehvaležno, mogoče pa to rivalstvo in spore lahko pojasnimo z besedami Alija Campbella, ki je izjavil, da bo skušal na najvišjih sodnih inštancah prepovedati delovanje druge zasedbe UB40, »kajti že več kot pet let sem bil priča masakriranju mojih pesmih, ki se jih je lotil moj brat Duncan.«

Ne glede na vse spore, pa ostaja glasba. In UB40 so je imeli veliko in to zelo odlične. Taka je tudi v tej akustični različici, ko so na novo posneli nekaj svojih uspešnic, nekaj pa je zanimivih novih priredb, med njimi tudi Purple Rain. Zanimiva je tudi različica pesmi I Got You, ki sta jo v izvirniku prepevala Sonny in Cher. UB40 so jo posneli v različici skupaj s Chrissie Hynde, v akustični različici pa jo Ali odpoje s svojo hčerko Kayo Campbell. Albumu s 16 akustičnimi različicami so dodali še plošček z 20 največjimi uspehi te skupine od Red Red Wine do Sing Our Own Song.

Album Unglugged je vzorčen izdelek mehkega reggaeja, ki osvaja z razorožujočo všečnostjo.