Album tedna: Vox Arsana, Turn It Up

Prvenec izvrstnega ptujskega vokalnega kvarteta.

Objavljeno
10. december 2015 13.48
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ptujčani Vox Arsana so eden redkih vokalnih jazz kvartetov pri nas in delujejo v zasedbi Teja Letonja Hajšek, Ana Delin, Mladen Delin in Samo Ivačič. V svojem glasbenem izhodišču so zvesti tradicionalnem jazzu, vendar v svojo glasbo vpletajo tudi sorodne zvrsti in različne jazzovske sloge. Vse to pa odpojejo v večglasnih harmonijah.

Skupina je doslej nastopila na številnih pomembnih festivalih v Sloveniji, Franciji, Italiji, Hrvaški, Srbiji in ZDA. Redno sodelujejo z različnim večjimi in manjšimi inštrumentalnimi zasedbami, kot so Big band RTV Slovenija, Big band HRT, Big band DOM, Toti Big band Maribor in drugi.

Pred kratkim so Vox Arsana izdali svoj prvenec Turn It Up, ki so ga posneli v sodelovanju z Big bandom RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Lojzeta Krajnčana. Na album so poleg jazzovskih standardov in slovenskih zimzelenčkov uvrstili tudi skladbe, ki jih je ameriška skladateljica in aranžerka Rosana Eckert napisala prav zanje. Med drugim je napisala tudi naslovno in uvodno skladbo Turn It Up.

Zasedba deluje pod očitnim vplivom dveh največjih tovrstnih jazzovskih kvartetov, in sicer Manhattan Transfer in New York Voices. Z zadnjimi, ki so njihovi učitelji in mentorji, so se z leti tudi spoprijateljili. Tako so bili Vox Arsana njihovi gostje na lanskem koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu, ko so skupaj odpeli Orange Colored Sky, ki jo je svoj čas izvajal Nat King Cole. Ta skupni posnetek tudi zaključuje album Turn It Up.

Avgusta 2013 so se namreč člani skupine Vox Arsana v ZDA udeležili vokalnega kampa pod mentorstvom svojih vzornikov − znamenitih New York Voices. Tam so tudi nastali zametki ideje o obliki in vsebini glasbenega prvenca, saj so začele nastajati nove priredbe in avtorske skladbe za vokalni jazz kvartet in big band. Tako je nastalo 12 posnetkov z izborom lastnih priredb svetovnih uspešnic swinga, filmske glasbe, zimzelenih slovenskih popevk in izvirne avtorske glasbe. Pri petju se je kvartetu v skladbi Over The Rainbow pridružila še pevka Nina Strnad.

Kako zvenijo Vox Arsana v živo, pa bo mogoče preveriti v četrtek, 17. decembra, na Ljubljanskem gradu na njihovem novoletnem koncertu, ko bodo nastopili ob spremljavi pianista Toma Hajška, baskitarista Luke Gaiserja in bobnarja Bruna Dotimerja.

Album ponuja odlično tradicionalno-moderen pristop k jazzovskemu petju.