Album tedna: Zamee, Zamee

Preplet indijskega in balkanskega glasbnega izročila ter slovenske poezije.

Objavljeno
22. december 2015 16.01
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Zamee
Zamee
Celinka, 2015

Indijsko-balkanski glasbeni projekt Zamee je gotovo eden od atraktivnejših tovrstnih transkulturnih sodelovanj in stoji ob boku albumu Guissé-Kreslin-Leonardi Never Lose Your Soul, ki bo izšel spomladi prihodnje leto. Take glasbene mešanice pričajo o preprostosti umetniškega prepletanja, ki ne pozna in ne priznava nobenih glasbenih ovir.

Zasedba je nastala na osnovi prijateljstva, ko je Nika Solce, ki svojo glasbeno govorico od nekdaj združuje z ljudskim izročilom, pred nekaj leti na delavnici v Avstraliji spoznala indijsko pevko Sabiho Khan. Ta ima za sabo več kot dvajset let učenja indijskih semiklasičnih vokalov, medtem ko je s svojim glasom obogatila mnoge celovečerne in dokumentarne filme, televizijske reklame ter albume številnih izvajalcev. Inštrumetnalistično pa zasedbo dopolnjujejo še indijski tablist Vinayak Netke, francoski violončelist Toby Kuhn, harmonikar Matija Solce, kitarist Tilen Stepišnik in tolkalec Žiga Šercer.

Na albumu Zamee, ki nosi naslov enak kot skupina, je devet skladb polnih glasbenega prepletanj indijskega in balkanskega glasbenega izročila zabeljenega s poezijo slovenskih poetov. Ime albuma in zasedbe je Zamee, ker sta pevki iskali besedo, ki bi bila skupna obema jezikoma. Zamee se v hindujščini prebere - »zami« in pomeni - zemlja. Zemlja, iz katere izhajata in jo predstavljata. V slovenščini si Zamee lahko razlagamo kot »za me« ali pa «za mi« (za nas).

Iskanje skupnih točk njune glasbe sta Nika Solce in Sabiha Khan opravila zelo temeljito, kajti naj zveni še tako nenavadno ljudske pesmi kot so Zrejlo je žito, Sayaa ali pa Marijo - Saaware zvenijo celovito. Kot naravni sestavni del tega indijsko-balkanskega bratstva in sestrstva zvenijo tudi pesmi Franceta Prešerna (Kam), Ferija Lainščka (Na koncu vsega, Ob bregu) in Srečka Kosovela, katerega pesmi niso uvrstili na album.

Poleg same naravnosti vokalnega prepleta obeh pevk pa je treba še poudariti izjemnost inštrumentalistov, ki svojo akustično glasbo podajajo v najbolj čisti obliki, za kar je poskrbel snemalec in producent Janez Križaj v Salonu za ENO glasbo.

Album Zamee je vzorčen primer univerzalne komunikacijske zmogljivosti glasbe.