Album tedna: Zoran Čalić Band, U moru i plamenu

Prvenec izvrstne slovensko-hrvaške glasbene naveze je očarljiv rockovski izdelek.

Objavljeno
04. maj 2016 17.25
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Zoran Čalić Band
U moru i plamenu
Dancing Bear, 2016

Zoran Čalić je kitarist s skoraj 30-letnim stažem, ki je pretežno odgovoren za izjemni bluesrockovski zvok znamenitih vinkovških Majk. Tam je vse člane seveda zasenčila pojava pevca in izgrednika Gorana Bareta, tako da je zasedba začela umirati na obroke. Nato pa je za Čalića prišlo povabilo, da iz ene materinske zasedbe prestopi v drugo, in tako je postal sokitarist v slovenski zasedbi Big Foot Mama. Od takrat je vse pogosteje v stiku s slovenskimi glasbeniki in slovensko glasbeno sceno.

Iz tega se je izcimila zasedba, v kateri je glavna gonilna sila tako pri petju kot pisanju glasbe in delno besedil ravno Čalić. V zasedbo mu je uspelo privabiti glasbene mojstre: bobnarja Iva Rimca, baskitarista Jerneja Kržiča in kitarista Andraža Mazija. Ti glasbeniki poleg primarnih inštrumentov obvladajo celo vrsto sorodnih inštrumentov.

Rezultat je izvrsten rockovski album, ki premore tako retro zven kot možne smeri razvoja lokalnega rock'n'rolla. Čeprav seveda v glasbi odmeva več zvoka skupine Majke, kjer je imel odločilnejšo vlogo kot pri Big Foot Mami, pa glasba Čalićeve zasedbe nima tiste samodestruktivnosti, ki je že postala moteča in je na koncu tudi pokopala tako Bareta kot skupino Majke.

Če bi radi vedeli, kakšni so možni odtenki glasbene zvrsti, ki se ji pravi rock in je precej drugačna od tistega, kar se dandanes imenuje rock in se vrti po radijskih programih, je album U moru i plamenu pravi za tovrstno glasbeno razsvetlitev.