Alternativna arabska glasba

Zanimanje zanjo se veča tako v domovinah kot po svetu.

Objavljeno
18. april 2017 10.28
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Glasbeniki so velikokrat tarča preganjanja. Če so v petdesetih letih v Združenih državah Amerike preganjali in zapirali rockerje, se je to nato preneslo v Veliko Britanijo, kasneje pa tudi v dežele ljudskih demokracij, vključno s Slovenijo. Ta hip so deležni podobnega preganjanja alternativni glasbeniki v državah pod arabskim vplivom. Eden takih je iraško-kanadski raper Yassin Alsalman z umetniškim imenom Narcy, ki je nedavno sodeloval pri predstavitvi alternativne arabske glasbe v Dubaju. Arabski glasbeniki in glasbenice so namreč svetovno vse bolj prepoznavni.

Velikega zanimanja so poleg Narcyjevega politično angažiranega rapa deležni tudi libanonska zasedba Mashrou' Leila in Jordanci Autostrad, palestinski raper Muqata3a in Yasmine Hamdan, libanonska pevka in igralka, ki velja za ikono underground glasbe arabskega sveta. Letos bo znova nastopila na mednarodnem festivalu Druga godba. Njihova glasba je že nekaj let neuradna zvočna kulisa življenja Arabcev v domovini in po svetu. Vendar ti glasbeniki svoje glasbe nimajo za revolucionarno, temveč le za nadaljevanje njihove tradicionalne glasbe z drugačnimi prijemi in inštrumenti. Svojo glasbo gradijo na bogatem izročilu, v katero vpletajo lastne izkušnje iz življenja v domovini in diaspori ter vplive rocka, reggaeja, funka, electropopa in hip hopa.

Raper in multimedijski umetnik Narcy je nedavno prejel kanadsko glasbeno nagrado juno za režijo izvrstnega videa R.E.D., v katerem v petih minutah pove zapleteno zgodbo o rasi, vojni in migracijah. »Arabska kultura je ogrožena. Na Zahodu in po svetu je zelo fetišizirana, saj je le zlobna ali pa seksi. Medtem ko pobijajo naše otroke, se mi trudimo nadaljevati izročilo naših staršev,« je pojasnil.