Amon Amarth v Cvetličarni

Zgodbe pekla in pogube ob glasbeni podlagi death metala z novega albuma Surtur Rising švedske zasedbe Amon Amarth.

Objavljeno
16. november 2011 09.25
Posodobljeno
16. november 2011 09.48
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Iz Srednjega sveta prihaja skupina Amon Amarth, vzorčna predstavnica nordijskega melodičnega death metala, z veliko elementi vikinškega metala. V torek, 15. novembra, so v nabito polni ljubljanski Cvetličarni predstavili svoj novi album Surtur Rising, ki je njihov osmi studijski izdelek.

Skupina, ki sedaj deluje v postavi Johan Hegg (glas), Johan Söderberg in Olavi Mikkonen (kitara), Ted Lundström (bas kitara) in Fredrik Andersson (bobni) je nastala leta 1988 pod imenom Scum. Pod imenom Amon Amarth je ta švedska zasedba iz mesta Tumba začela nastopati leta 1992. Amon Amarth je beseda, ki v sindarinščini, izmišljenem jeziku J. R. R. Tolkiena v Gospodarju prstanov, pomeni vulkan z imenom Gora pogube v Morodrju v Srednji Zemlji, kamor Frodo vrže usoden prstan.

Ikonografija iz Tolkienovih zgodb, predkrščanska Severna Evropa polna nordijskih mitov in apokaliptičnih dogodkov je osrednja tematika glasbenega ustvarjanja zasedbe, ki ima zelo zveste oboževalce, in je na evropski turneji, saj bo po Ljubljani med drugim nastopila še v Zagrebu, Sofiji, Bukarešti, Budimpešti, Bratislavi, Dunaju, Krakovu in Zlinu, nato pa se bodo podala še na Irsko in Veliko Britanijo. Kar nekaj od teh koncertov pa je že razprodanih.

Kot pojasnjuje pevec skupine Johan Hegg, se nimajo za predstavnike Viking metala, saj se kot večina glasbenikov ne mara omejevati z nekimi tovrstnimi oznakami. Menijo, da je Vikinški metal precej povezan z norveškimi skupinami, ki igrajo black metal, kar pa oni ne igrajo. »Imamo sicer sorodne inspiracije za naša besedila, vendar je naš metal nekaj popolnoma drugačnega, pa vendarle prihaja do tovrstnih pomot. Tisti, ki so že slišali glasbo zasedb Enslaved, Borknagar ali Einherjer, bodo gotovo zelo presenečeni, ker je naša glasba tako zelo drugačna od njihove.«

Ta drugačnost pa je bila pravšnja za metalsko občinstvo, ki je zasedlo Cvetličarno in odheadbangala tako nove pesmi in pa tudi venček starejših uspešnic. Metalski koncert, kot se šika.