Andrea Bocelli prihaja prvič v Slovenijo

V ljubljanskih Stožicah bo nastopil 19. novembra skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Objavljeno
21. september 2016 13.39
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
V Ljubljano prihaja svetovno popularni italijanski tenorist Andrea Bocelli, ki bo 19. novembra v okviru svetovne turneje predstavil svoj petnajsti studijski, sicer pa že 23. zaporedni album Cinema. Na njem se je posvetil glasbenim temam iz filmov, kot so Gladiator, Boter, Ljubezenska zgodba, Zajtrk pri Tiffanyju, Doktor Živago, Evita, Bilo je nekoč v Ameriki in drugi.

Sloviti italijanski tenorist širokega glasbenega razpona je v svoji karieri prodal že več kot 80 milijonov albumov po vsem svetu. Ni le pevec, temveč tudi tekstopisec in glasbeni producent. Na večeru filmskih tem, dodal pa bo tudi operne arije in svoje uspešnice, bo nastopil ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, organizatorji pa obljubljajo tudi nekaj glasbenih presenečenj večera.

Patrik Greblo, slovenski dirigent in skladatelj, ki vodi glasbeno produkcijo RTV Slovenija, je o sodelovanju orkestra s svetovnimi glasbeniki povedal, da »naš orkester že desetletja orje ledino v spajanju različnih glasbenih žanrov. Veseli me, da bomo ob bok koncertom z najboljšimi solisti in dirigenti v najprestižnejših svetovnih koncertnih dvoranah odslej lahko pripisali tudi sodelovanje s ta trenutek najpopularnejšim tenorjem na svetu.«

Andrea Bocelli se je rodil v Toskani, kjer živi še danes in od koder prihajata tudi skladatelja Puccini in Mascagni. Odraščal je v majhnem mestu poleg Pise. Rodil se je slaboviden, po poškodbi med igranjem nogometa pa je v 12. letu popolnoma izgubil vid. Družina ga je močno podpirala, ko se je odločil, da se bo ukvarjal z glasbo. Pri šestih letih se je začel učiti igrati klavir, kasneje pa se je naučil igrati še flavto, trobento, pozavno, kitaro in bobne. Ko pa mu je njegova varuška Oriana podarila prvo ploščo slovitega italijanskega tenorja Franca Corellija, je ugotovil, da mu je usojena kariera pevca.