Andrej Sevšek s festivala Punk Rock Holiday: Drug drugemu odžiramo občinstvo

Na Sotočju pri Tolminu bo od 12. do 15. avgusta največji punk rock festival z vodilnima skupinama NOFX in Bad Religion.

Objavljeno
10. julij 2011 20.28
Posodobljeno
11. julij 2011 07.15
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Z združitvijo dveh punkrockovskih festivalov, ajdovskega Njoki festivala in trboveljskega Šklabfesta, je nastal Punk Rock Holiday 1.1. V štirih večerih se bodo zvrstila najodmevnejša imena punkrock glasbe, kot so NOFX, Bad Religion, Bouncing Souls, Hot Water Music, Strung Out, Street Dogs, The Real McKenzies, Jingo De Lunch, The Toasters in številni drugi. O ozadju nastanka novega festivala smo se pogovarjali z Andrejem Sevškom, ki ga poznamo kot organizatorja koncertov v ljubljanski Gala hali in Šklabfesta v Trbovljah.

Odkod ideja po združitvi in ustanovitvi nove festivalske prireditve?

Ideja se je rodila oktobra lani, ko sva se z Gorazdom Repšetom, ki je bil organizator Njoki festivala, dogovarjala glede nekega dogodka. Prišla sva do zaključka, da je pametno združiti ta dva festivala. Šklabfesta v Trbovljah ni več bilo mogoče izpeljati, zato smo iskali drugo lokacijo. Prva težava je pomanjkanje osnovne infrastrukture za izvedbo takega festival v Trbovljah, druga pa popolna ignoranca lokalnih oblasti. Mladinska vprašanja tam ostajajo brez odgovorov.
Sicer pa sta oba festivala postala programsko zelo sorodna, Slovenija je majhna in ne prenese dveh sorodnih prireditev, zato smo se odločili skupaj narediti nekaj večjega.

Najprej se je govorilo, da naj bi bil združeni festival v Ajdovščini, potem pa ste se odločili za Sotočje pri Tolminu.

V Ajdovščini bi lahko skupaj naredili nekoliko večji koncert, kot smo jih prirejali lani na obeh festivalih. Ko pa sta udeležbo potrdili skupini Bad Religion in NOFX, tako velikega koncerta na tej lokaciji ni bilo mogoče izpeljati in smo se odločili za Tolmin. Tam je na Sotočju vsem znana koncertna in najboljša lokacija z urejeno infrastrukturo in smo šli na pogovor s Tolminci.

Lokacija je znana vsaj po treh festivalih – Metal Campu, nekdanjem Riversplashu in kreativnem taboru Sajeta. Očitno imajo Tolminci drugačen odnos do kulture.

Ugotovili so, da je lokacija zanimiva in da ima od tega korist tudi lokalna skupnost. Znebili so se predsodkov o festivalih, strahu pred hrupom.

Tovrstni festivali radi pritegnejo tudi mednarodno občinstvo.

Tudi za Punk Rock Holiday 1.1 se prodajajo vstopnice po vsem svetu. Sicer je tovrstne prodaje prvo leto pričakovati manj. Zanimanje je res veliko, največ v sosednjih državah. Eno vstopnico smo prodali celo v Združenih državah Amerike, ker je bil nekdo prepričan, da je koncert tam. Zdaj mu bomo vrnili denar, razen če si premisli in pride.

Kako vam je uspelo pridobiti dve legendarni in še vedno udarni punk skupini?

Oboji so že igrali v Sloveniji. NOFX bi morali imeti samostojen koncert v Sloveniji že lani, pa so se odločili za Hrvaško, ker tam še niso nastopali. Nato pa smo se pogovarjali, da bi nastopili v Ljubljani. In ker bi ta nastop bil kakšne tri dni za tem festivalom, smo se odločili, da to povežemo.

Kdo je izbiral nastopajoče?

Večinoma sam. Sicer pa se vsi štirje, ki organiziramo festival, pomenimo o bistvenih stvareh. Če želiš dobiti poletne vikend datume teh skupin, moraš začeti zelo zgodaj. Z večino smo se dogovorili že oktobra lani, ko pa sta udeležbo na festivalu potrdili skupini Bad Religion in NOFX, se je vse spremenilo.

Do takrat smo skorajda prosili skupine, naj pridejo v Slovenijo, potem pa so se začele same ponujati. Celo takšne, ki so nas najprej zavrnile, so bile pripravljene igrati brezplačno.

Punk Rock Holiday se bo odvil prvič. Za kakšen organizacijski zalogaj gre?

Pri tem bomo sodelovali z domačini, sicer pa imamo vsi štirje že izkušnje z organizacijo tovrstnih festivalov. Trije smo organizirali Šklabfest, šest let sem delal kot šef odra na Metal Campu, tako da so mi osnovne reči jasne. Pred tem sem delal še na Riverslpashu ...

Torej vam je lokacija dobro znana?

Da. Že lani smo razmišljali, da bi Šklabfest postavili v Tolminu. Ker pa je sodeloval tudi klub zasavskih študentov, to ni bilo mogoče.

Poletni festivali so najbolj ugodni za občinstvo, kaj pa za organizatorje?

Za organizatorje je problem v tem, ker je festivalov preveč in en drugemu odžiramo občinstvo. Mislim, da bi bilo smiselno, da bi pripravili en večji festival, ne pa šopek manjših, kot sta recimo Schengenfest in Rock Otočec. Imata sicer enomesečni zamik, pokrivata pa skoraj isto območje Dolenjske in Bele krajine ...

Ni potrebe, da ima vsaka vas svoj festival s podobnim programom.

Je pomembno, da je festival stilsko definiran, kot recimo prihajajoči Metal Camp?

To se mi zdi pomembno. Če nekdo posluša metal, ga verjetno ne zanima še tristo drugih glasbeni zvrsti.

Kot organizator težko pripraviš program z dvema metalskima skupinama, dvema rock, dvema ska skupinama in potem pričakuješ, da bo metalsko občinstvo prišlo in ostalo na festivalu ...

Po drugi strani pa je v Sloveniji problem, da ni več glasbenih scen oziroma so zelo redke. Če poslušaš Sex Pistols, ne moreš zraven poslušati recimo Zaklonišče prepeva ... ali kaj podobnega ...

Sicer pa tako stilsko profiliran festival z zasedbama, kot sta Bad Religion in NOFX, pomeni, da je zanimanje zanj veliko, prostorske zmogljivosti festivalskega prostora pa omejene na pet tisoč obiskovalcev na dan. Pričakujemo tri tisoč prodanih festivalskih vstopnic in še po dva tisoč dnevnih obiskovalcev v ponedeljek in petek, ko bosta nastopili Bad Religion in NOFX. Zna se zgoditi, da bosta vsaj ta dva dneva razprodana.