Andrej Žust član Berlinske filharmonije

V bržkone najboljšem orkestru na svetu je odslej zaposlen tudi slovenski glasbenik, hornist Andrej Žust, ki je bil izmed trinajstih kandidatov izbran za člana Berlinskih filharmonikov.

Objavljeno
21. februar 2011 11.57
J. D., kultura
J. D., kultura
Iz Berlina je prišla izjemna glasbena novica. V bržkone najboljšem orkestru na svetu je odslej zaposlen tudi slovenski glasbenik: hornist Andrej Žust (roj. 1984) je postal član Berlinskih filharmonikov.

Zanj so se odločili po trietapni avdiciji (Mozartov Koncert za rog št. 3 v Es-duru, virtuozna skladba Hermanna Neulinga Bagatella, orkestrski parti), ki jo je smelo pred žirijo, sestavljeno iz večine orkestrskih glasbenikov, opravljati trinajst izbranih kandidatov. Vse je povabila BF sama — za razpisano mesto nizkega roga pa je izbirala novega glasbenika kar pet let.

Žust, trenutno še prvi hornist Slovenske filharmonije, je z BF sicer sodeloval od januarja 2009 kot štipendist njene Orkestrske akademije, redno delo pa začenja s sezono 2011/2012, sprva z enoletno pogodbo. V nemških orkestrih čaka nove člane preizkusno leto. »Opravljena avdicija je zame resnično velik uspeh, ampak trdo delo se šele začenja,« je za Delo pokomentiral svoj fenomenalni dosežek Andrej Žust.