Angelique Kidjo prihaja v Ljubljano

Največja zvezda afriške glasbe bo nastopila v okviru abonmaja Glasbe sveta v Cankarjevem domu.

Objavljeno
17. september 2013 16.11
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Nova sezona glasbenega cikla Glasbe sveta v Cankarjev dom prinaša kar nekaj izjemnih glasbenih poslastic. Najprej bo v klubu Cankarjevega doma 24. septembra nastopila zasedba Lo còr de la Plana iz Francije. Zasedbo sestavljajo Sebastian Spessa, Denis Sampieri, Manu Théron, glas, bendir; Benjamin Novarino-Giana, Rodin Kaufmann, glas; Manuel Barthélemy, glas, bendir, tamburello in se je prvič predstavila slovenskemu občinstvu na razprodanem koncertu na Drugi godbi 2008. Ta mojstrska vokalno-tolkalna skupina se vrača v Slovenijo z novim udarnim albumom Marcha, njena posebnost pa je tudi, da poje v okcitanščini. Šestčlanska skupina prihaja iz soseske La Plaine v Marseillu in izvaja sakralne in posvetne tradicionalne pesmi.

Gallusova dvorana bo 12. novembra gostila poseben britansko-indijski glasbeni projekt Remember Shakti ob 40-letnici te jazz-etno zasedbe. Tokrat deluje v postavi John McLaughlin, kitara; Zakir Hussain, tabla; Shankar Mahadevan, glas; U Shrinivas, mandolina, in V Selvaganesh, gatam. Skupino Shakti je v sedemdesetih letih ustanovil jazzovski kitarist John McLaughlin z željo, da bi jazzovske prvine združil z indijskimi. Tako je spodbudil enega najslavnejših akustičnih fusion projektov. Vendar ni šlo samo za zlitje jazza in indijske glasbe, ampak tudi hindujske in kanareške indijske glasbene tradicije, ki se v osnovi zelo razlikujeta. Skupina Shakti je posnela tri albume, nato pa utihnila do leta 1997, ko sta John McLaughlin in Zakir Hussain ponovno zbrala zasedbo, v katero sta povabila tudi nekaj mlajših indijskih glasbenikov. Spomladi 2012 so začeli praznovati 40-letnico skupine Shakti z nastopi v Indiji, ki jih jeseni 2013 nadaljujejo po Evropi.

Flamenko pa bo v Gallusovi dvorani odzvanjal 23. novembra, ko bo nastopil špansko romski flamenko kitarist Tomatito, ob spremljavi zasedbe El Cristi, kitara; Antonio Losada, tolkala; Paloma Fantova, ples; Simon Roman in Kiki Cortinas, glas. Tomatita je odkril znameniti Paco de Lucía, slavo pa mu je prineslo sodelovanje še z eno legendo flamenka, pevcem Camaronom de la Islo, do njegove smrti leta 1992. Nato je zaplul v jazzovske vode in ustvaril dva albuma s pianistom Michelom Camillom. Od šestih samostojnih albumov sta kar dva osvojila latinskega grammyja za najboljši flamenko album, leta 2001 pa je prejel tudi nagrado cezar za najboljšo filmsko glasbo za film Vengo Tonyja Gatlifa. V Sloveniji bo premierno nastopil v okviru evropske turneje s šestčlansko zasedbo, s petimi glasbeniki in plesalko.

Potem, ko je preminila Mama Afrika Miriam Makeba, se je nekako naziv prvega glasu Afrike prenesel z Južnoafričanke na prebivalko Benina Angelique Kidjo, ki bo prvič pri nas nastopila 1. marca naslednje leto v Gallusovi dvorani. Ljubljano je sicer že obiskala kot ambasadorka Unicefa, nastopila pa še ni. Doslej je izdala je številne albume in prejela tudi grammyja, na koncertu v Ljubljani bo predstavila svoj novi album in stare uspešnice.

Zadnji koncert nove sezone Glasb sveta bo 17. aprila naslednje leto v Linhartovi dvorani, ko bo nastopila portugalska pevka fada Carminho. Nastopila bo ob pomoči zasedbe Luis Guerreiro, portugalska kitara; Diogo Clemente, akustična kitara, in Marino de Freitas, akustična bas kitara. Pred štirimi leti je v trenutku zaslovela takrat 25-letna pevka Carminho. Njen prvenec je doživel platinasto priznanje in pot iz Portugalske je bila na stežaj odprta. Tako je Carminho ob Marizi in Anni Mouri v nekaj letih postala najpopularnejša pevka nove generacije in njen drugi album Alma je le še utrdil njeno pot v svet ter jo pripeljal tudi v Ljubljano.