Ansambel Papir, glavna atrakcija festivala Nova popevka

Letošnji festival Nova popevka bo 20. marca v mariborski dvorani Union in 23. marca v ljubljanski Festivalni dvorani. Ansamblu Papir, ki bo letošnja glavna atrakcija, se bosta pridružila še Maja Pihler - Bilbi, ki smo jo spoznali po uspešnici Hvala za vijolice, in del skupine Patetico.

Objavljeno
13. marec 2011 15.36
Posodobljeno
13. marec 2011 18.15
Robert Rebolj, Vikend
Robert Rebolj, Vikend
Papir je v zadnjem času zelo priljubljena zasedba ne samo zaradi albuma Po viharju, ampak tudi zato, ker v njem prepeva zmagovalka letošnje Eme Maja Keuc. Več nam je povedal idejni vodja Rok Vilčnik.

Maja Keuc je ta hip najbolj vroče slovensko glasbeno ime. Kako se vam to pozna na Papirju?

(smeh) Ta hip se nam to najbolj pozna v komunikaciji, saj jo je zelo težko dobiti. A ko jo prikličemo, se hitro vse zmenimo. Sicer pa za nas ostaja ista Maja, kot mi ostajamo isti zanjo. Tudi spoznali in angažirali smo jo še pred oddajo Slovenija ima talent, tako da nam ne more nihče očitati, da se želimo »šlepati« na njeno prepoznavnost.

Ali vas je kaj strah, da jo izgubite zaradi toliko obveznosti?

Seveda ta strah obstaja, a podobno je tudi z drugimi člani, saj smo v Papirju zbrani ustvarjalci z različnih vetrov in vsakemu od nas se prejkoslej zgodi, da pade v časovno stisko zaradi svojega projekta. To so čisto življenjske situacije, kakšnega koncerta kdaj ne moremo izpeljati, a to se vselej uredi.

Emo ste verjetno spremljali, kako bi jo pokomentirali?

Rekli bomo le, da je bil storjen korak naprej, a ena lastovka še ne prinese pomladi.

V kakšnem odnosu sta sicer obe pevki, tudi Ana Bezjak je zelo aktivna vokalistka?

Ana je na prav tako zelo zaposlena, saj redno nastopa, poučuje petje, sodeluje z angleškim gledališčem II. gimnazije v Mariboru itd. Z Majo sta že od prej prijateljici, Ana je sicer tudi njena učiteljica petja, a vedno sta se radi družili tudi v prostem času.

Po dveh videospotih - Objem in 2010 - ste na pustni torek snemali še tretjega, za pesem Srajca! Nam lahko zaupate, kaj ste ustvarjali?

Gre za zgodbo o dekletu, ki je razočarano nad svojim partnerskim odnosom in po prepiru v sami srajci, sicer njegovi, zbeži na ulice karnevalskega Ptuja, kjer se ji dogajajo fellinijev­ske scene. Razlika med prvim videospotom za pesem 2010, v katerem je Maja odigrala vlogo deklice v potrošniškem predbožičnem ozračju, za katerega pa vsi vemo, koliko ima sploh še zveze s samim smislom tega praznika, in tokratnim je v tem, da tukaj same pevke sploh ne prikažemo. Gre za filmsko zgodbo, melodramatično, ki pa se vseeno konča srečno.

Prijatelj bankir mi je namignil, da je pesem Velik korak kot nalašč za reklamo o stanovanjskem kreditu, saj govori o paru, ki se veseli sladkih težav ob vselitvi v prvi skupni dom ...

(smeh) To so tudi nam že rekli in se povsem strinjamo! Sicer ni še nihče pristopil s kak­šnim konkretnim predlogom, ampak ob tej pesmi res lahko pomisliš prav na stanovanjski kredit.

Torej že ob ustvarjanju kdaj razmišljate tudi o tem, kako bi pesem lahko še dodatno »prodali«?

Ne, na tak način res ne delamo. Lahko pa, kot zanimivost, povem ozadje nastanka pesmi 2010. To je bila naša zadnja pesem za ta album. Glasba je bila že narejena in glede na druge pesmi si res nisem želel še enega besedila, ki bi govorilo o ljubezni kot večina drugih. Zato sem povsem namensko napisal nekaj o apokaliptični sedanjosti, ki jo živimo.

Papir - Objem (v živo v oddaji NLP)

Papir - 2010

Bilbi - Hvala za vijolice