Anton Nanut osemdesetletnik

Dirigent, ki je dirigiral nič manj kot 116. orkestrom na svetu.

Objavljeno
13. september 2012 15.47
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Znani slovenski dirigent, Prešernov nagrajenec in primorski rojak Anton Nanut je danes, na svoj osemdeseti rojstni dan, v prostorih Univerze v Ljubljani predstavil razkošno mografijo, delo televizijske urednice za resno glasbo Darje Korez - Korenčan. Izdala jo je Založba Forma 7. S tem slavnostnim dogodkom in pred dnevi otvoritvenim koncertom festivala Kogojevi dnevi v Kanalu ob Soči se je začela Nanutova jubilejna sezona, ki bo poleg celotnega festivala v več mestih v Italiji in Sloveniji dosegla vrhunec konec meseca na slavnostnem koncertu v Cankarjevem domu.

Posebnost monografije Z glasbo v duši - Dirigent Anton Nanut je poleg podrobne predstavitve umetniškega delovanja današnjega slavljenca slikarska afirmacija Nanutove soproge, slikarke in moževe portretistke Milojke Nanut z naslovnico in več reprodukcijami, v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu pa z razstavo osemdesetih portretov.

Nanut je dirigiral ogromen repertoar, med njim edini pri nas vse Mahlerjeve simfonije, kar zlepa ne bo dosegel kak drug dirigent. Mahlerja je dirigiral po svetu na številnih gostovanjih in z njim afirmiral svoje Simfonike RTV Slovenija. Njegovo najobsežnejšo Osmo simfonijo je dirigiral kar trikrat!

Gostoval je po vsem svetu in ima še veliko vabil, kot v novi sezoni na Japonskem. Bil je stalni gostujoči dirigent nacionalne filharmonije v Varšavi, Dunajskega komornega orkestra, Nemškega komornega orkestra iz Frankfurta, gostujoči dirigent v večini vzhodnoevropskih držav, posebej zaželen gost je bil pri Slovaški filharmoniji. Bil je gostujoči dirigent Baselskega simfoničnega orkestra. Dirigiral je orkestrom v ZDA, Argentini, Braziliji, Mehiki in na Japonskem. Petindvajset let je sodeloval z orkestrom v Padovi in imel mnoge koncerte z večino italijanskih radijskih orkestrov. Pomagal je pri ustanovitvi Filharmonije na Reki.

Monografija prinaša poleg uvodnega slavospevnega dela več piscev (akademik Ciril Zlobec, muzikolog, skladatelj in organzator glasbenega programa v Tržiču Carlo de Incontrera, skladatelj Pavel Mihelčič, dirigent Marko Munih, publicist, glasbenik ter urednik Matej Venier ...) podrobno biografijo, v kateri je poseben poudarek na sedemnajstletnem Nanutovem delovanju v Dubrovniku, kjer je bil dirigent Mestnega orkestra Dubrovnik. Sledi seznam posnetkov za HTV Zagreb.

Drugo obdobje delovanja Antona Nanuta je že povezano z Ljubljano, tako z Akademijo za glasbo (profesor dirigiranja) kot Slovensko filharmojnijo, ko je bil od leta 1975 do 1980 vodilni dirigent. Tretja postaja na umetniški poti so Simfoniki RTV Slovenija, s katerimi je kar dvakrat, leta 1983 in 1985 gostoval na turnejah po ZDA.

Drugi del monografije je posvečen zelo obsežni diskografiji Antona Nanuta; najprej Izdaje v Sloveniji in potem petkrat večje Izdaje v tujini. Zadnji del knjige predstavlja Nanutovo mednarodno kariero, seznam koncertov s Simfoničnim orkestrom Padove in Benečije ter seznam koncertov s Filharmonijo iz Vidma ter sodelovanje in delovanje na Kogojevih dnevih v Kanalu ob Soči. Knjiga poudarja tudi Nanutovo umetniško vodenje Slovenskega okteta od 1974 do 1999.

Nanut je prejemnik več kot dvajsetih domačih in tujih nagrad, priznanj, odlikovanj in častnih članstev. Končni del knjige prinaša seznam arhivskih posnetkov simfonične glasbe na Radiu Slovenija, posnetih oper ali operne glasbe (arije) ter arhivskih posnetkov na TV Slovenija. Na koncu je še ogromen seznam solistov, orkestrov in zborov, s katerimi je Anton Nanut sodeloval. V rubriki Orkestri je poimensko navedenih kar 116 orkestrov, ki jim je dirigiral naš slavljenec!