Avstralci tudi prihodnje leto na Evroviziji

Do morebitnega finala se bodo morali prebiti prek polfinala, v primeru zmage pa festivala ne bodo mogli gostiti doma.

Objavljeno
17. november 2015 16.11
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Se spomnite pesmi Tonight Again, ki jo je Guy Sebastian odpel na odru letošnje Evrovizije na Dunaju in v Avstralijo odnesel peto mesto?

Če ne, nič hudega, Avstralci se bodo na Evrovizijo vrnili tudi prihodnje leto, prvotni dogovor o zgolj enkratnem nastopu je preteklost. Kot piše Guardian, je avstralska javna televizijska mreža SBS (Special Broadcasting Service) objavila napoved o ponovitvi nastopa Avstralcev na festivalu prihodnje leto v Stockholmu. Datumi so že znani, spremljati ga bo mogoče med 10. in 14. majem, v dvorani Globen pa zaenkrat pričakujejo udeležbo 41 držav.

Za razliko od letošnjega nastopa, kjer so imeli mesto v finalu že zagotovljeno, se bodo morali Avstralci tokrat do njega prebiti skozi sito polfinala in bodo tako izenačeni z ostalimi državami, omejitev, ki so jim jo predpisali in ne zveni najbolj enakopravno, pa je, da v primeru zmage festivala ne bodo mogli gostiti »tam spodaj«, ampak bo ostal nekje na dobri stari celini. Prav tako se bo morala njihova televizijska mreža v primeru zmage pri produkciji povezati z eno izmed evropskih.

Kot dodaja Guardian, se je svet Evrovizije, ki krmari ta tradicionalni festival, za vnovično gostovanje Avstralije odločil soglasno, odločitev o tem, ali bo poslej stalnica, pa še ni padla.

Poslej resnično globalen dogodek?

Zastopnik EBU Jon Ola Sand je ob tem izjavil, da bi avstralsko sodelovanje pomagalo k preobrazbi festivala v »resnično globalen dogodek«. Če kdo kdaj pomisli, da gre predvsem za festival dokaj enodimenzionalnih melodij, ki si z izjemo zmagovalne in nacionalne v vsaki državi delijo skupno lastnost, da po koncu evrovizijskega rajanja hitro izginejo iz ušes in spomina, pa lahko zapišemo, da se ... moti.

Vsaj po mnenju direktorja SBS Michaela Ebeida, ki je festival v izjavi za javnost ob potrditvi vnovičnega sodelovanja Avstralcev ocenil za »čudovit primer kulturne raznolikosti in družbene vključenosti«.

Mimogrede, Pesem Evrovizije za otroke bo letos že čez nekaj dni, 21. novembra v Sofiji, na njej bo tudi Avstralija. Naša predstavnica Lina Kuduzović bo s pesmijo Prva ljubezen/First Love evrovizijski oder prvič preizkusila že danes, sobotno tekmovanje pa bo prenašala tudi naša nacionalka. Na prvem programu, ob 19.30, ta dogodek pa bo imel tako programsko težo, da bo celo sobotni dnevnoinformativni Utrip po Dnevniku potisnil globoko v večer, čas, ko bodo otroški glasovi v Bolgariji utihnili ...

Kako bo z izborom kandidata za Stockholm v Sloveniji? Kot so sporočili s TV Slovenija, so se na tekmovanje že prijavili, še ta mesec pa nameravajo objaviti tudi razpis za Emo, na kateri bodo februarja izbrali tistega, ki bo lahko maja v kovčke zložil tudi toplejša oblačila, kot jih potrebuje doma. Tista, primerna za med Švede.