Deloskop izpostavlja: Bakalina z gosti v Klubu CD

Jani Kutin in Renata Lapanja bosta predstavila nov album Španabije.

Objavljeno
06. december 2016 10.02
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

V okviru abonmaja Glasbe sveta in cikla Cankarjevi torki bo Ljubljano obiskal evropsko odmevni dvojec Bakalina, ki ga sestavljata Jani Kutin, glas, in Renata Lapanja, harmonika. Duet drzno proizvaja ekološko godbo s tolminskih planin, ki ima pozorne poslušalce tudi v Bruslju. Tam, in ne samo tam, je bila njuna pesem Banda kravatarska zelo odmevna, saj so jo nekateri evrokravatarji hoteli prepovedati.

Pozornost, ki je je bil duet tako deležen, ju je samo podžgala v njunem ustvarjanju, tako da sta pred kratkim izdala novi album Španabije, ki ga bosta zvečer ob 20. uri predstavila v klubu Cankarjevega doma. Ker je album nastal v španoviji s številnimi in zelo različnimi glasbeniki, bosta oder tokrat delila z gosti: Dejan Lapanja, kitara; Janez Škof, glas, harmonika; Marjan Stanić, tolkala; Mitja Roner, Mateja Gorjup, glas; Zvezdana Novakovič, harfa, glas; Brencl banda; Salamandra Salamandra; Oktet Simona Gregorčiča in Accordion Group 4-8-8-16.

Album prinaša devet novih zgodb s Tolminskega in iz širše okolice. Ker se je Bakalina očitno naučila, kako pritegniti vseevropsko občinstvo, je temu tokrat namenila skladbo Pagreb Europe. O sodelovanju oziroma španoviji pa Jani Kutin in Renata Lapanja pravita, da so »bila nekoč sodelovanja nujna za preživetje, zato so se ljudje kljub njenim slabostim odločali za španovijo. Danes se zdi, da je vsak samozadosten in da španovija ni več potrebna, s tem pa izginjata modrost in radost druženja. Duo Bakalina je sledil spontani želji po skupnem glasbenem ustvarjanju in s pisano druščino glasbenikov ustvaril edinstveno glasbo, ki nam daje vedeti, kako močna in lepa je lahko španovija.«