Balžalorsky-Drašler trio predstavlja jazzovski prvenec

V Menzi pri koritu danes zvečer svoj debitantski album predstavlja jazz zasedba Balžalorsky-Drašler 3o.

Objavljeno
06. november 2011 19.51
Posodobljeno
07. november 2011 09.00
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Zasedba, ki jo sestavljajo kitarist Vitja Balžalorsky, Jošt Drašler na kontrabasu in bas kitari ter Vid Drašler na bobnih in zvočilih, obstaja že od leta 2006. Dolgoletno skupno raziskovanje jazzovskih korenin in sodobnega izraza, pa tudi drugih glasbenih žanrov, je obrodilo osem novih kompozicij, ki jih bodo, povezane v album z naslovom Wu-wei, predstavili danes ob 22. uri v Menzi pri koritu na Metelkovi.

Plošča Wu-wei je izšla pri Založbi Radia Študent, v naslovu povzeto taoistično načelo, ki v prostem prevodu pomeni zavedanje o tem, kdaj reagirati in kdaj ne, pa nakazuje poglobljen pristopu tria k svojemu jazzovskemu prvencu.

»Balžalorsky Drašler trio se tega izziva loteva drzno, brez izmikanja in skrivalnic, z dovršenimi in odlično izvedenimi kompozicijami kitarista Vitje Balžalorskega. V njih dopadljive fraze prek zmernega groovanja in zagnanega swinganja prehajajo do bolj kaotične izraznosti in improvizacije, v kateri se vedno znova izkaže uigranost zasedbe,« zapiše Peter Cimprič na spletni strani radia Študent, kjer bodo danes ob 19. uri v oddaji Tolpa bumov komentirali prvenec tria.

Člani zasedbe svoje raznovrstne glasbene okuse in preference sproščajo v različnih zasedbah. Tako Vitjo Balžalorskega lahko slišimo ustvarjati v elektro, psihadeličnih, progresivnih vodah zasedbe Litošt kot tudi v bolj zlovešče, onostransko obarvanem noise duetu z Boštjanom Simonom. Vsi trije so člani Komba Zlatka Kaučiča in kvarteta Ceneta Resnika, Vid in Jošt Drašler pa igrata med drugim tudi v zasedbah Zmajev rep in Malik.