Benč: Ta noč bo spet njegova

Drevi bodo Janez Bončina in ustanovitelji ansambla September ter mlajši glasbeniki oživili skladbe te prepoznavne zasedbe.

Objavljeno
10. oktober 2013 19.40
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Pevec Janez Bončina - Benč je z značilnim glasom zaznamoval številne stilsko različne zasedbe.­

Skupina September je bila od sredine sedemdesetih do konca osemdesetih ena vodilnih jazz rock zasedb v nekdanji Jugoslaviji in je sledila takratnim glasbenim trendom pred pojavom punka in ­novega vala.

Kaj se je takrat igralo, bodo Benč in prijatelji v pomlajeni različici skupine September predstavili drevi ob 20. uri v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma.

Pevec Janez Bončina - Benč se je odločil, da bo z dvema soustanoviteljema fusion skupine September iz leta 1975, klaviaturistom Tihomirjem Popom Asanovićem in saksofonistom ter tolkalistom Bracom Doblekarjem, ter s pomlajeno ekipo sestavil zasedbo September in v živo predstavil njihovo glasbo tudi mlajši generaciji poslušalcev. S koncertom v Cankarjevem domu začenjajo turnejo, začinjeno s prepoznavnimi skladbami bogatega opusa Benča in Septembra.

Skupina September je bila svojčas vodilna jazz rock skupina v nekdanji Jugoslaviji in je delovala v različnih obdobjih z različnimi glasbeniki. V glavnem se je menjavala ritem sekcija, gonilna os skupine – Bončina, Asanović, Doblekar – pa je ostajala. Janez Bončina - Benč je povedal, da ustvarjalnost, vizija in izkušnje vedno znova poženejo kolesje zasedbe, da vsake toliko oživijo glasbo te ­skupine.

Tokrat so se odločili, da bodo drugi del zasedbe poživili z glasbeniki, ki so jih izbrali iz »fantastične generacije mladih glasbenikov, šolanih v tujini in doma, ki imajo kaj povedati in pokazati. Tako so se nam pridružili Jani Moder (kitara), Blaž Jurjevčič (klavir), Jan Gregorka (bas) in Žiga Kožar (bobni). Na nas je, da združimo ustvarjalne energije različnih glasbenih ­generacij.«

Glasbena vednost

Za stilsko združitev jazzovskih improvizacij in rockovske ostrine, kar se je takrat poimenovalo fusion, je bilo potrebno precejšnje glasbeno znanje. Druga najbolj značilna tovrstna jugoslovanska zasedba je bila Leb i sol iz Makedonije z izjemnim kitaristom Vlatkom Stefanovskim na čelu.

»Muziciranje na visoki ravni je bila vedno rdeča nit glasbe skupine September. Glasbeno ustvarjanje se lahko samo tako raziskuje in nadgrajuje. Vsaki stagnaciji je sledila sprememba. Nato se je pojavil punk, ki se nas, glasbeno gledano, ni dotaknil, njegova energija in angažiranost pa – da,« se spominja Benč.

Zasedba September se je z zadnjim studijskim albumom Domovina moja iz leta 1978 zapisala v anale jugoslovanske in slovenske popularne glasbe. Takrat je veljal za enega najboljših albumov v državi, za izjemen glasbeni in produkcijski izdelek. Benč je povedal, da je bil album Domovina moja prelomen v marsičem.

»To je bila tretja različica postave skupine September, s poudarkom na izrednih vokalih in večglasju, podkrepljenih z močnim inštrumentarijem. Začudil nas je neverjeten odziv ameriškega občinstva. Kasneje smo namreč ugotovili, da se tam zasedbe bolj ali manj strogo držijo določenih glasbenih žanrov, mi smo pa pomešali kar vse.«

Snemanje tega albuma v velikem studiu v mestecu Orlando na Floridi v ZDA je bilo zanje posebna izkušnja, tako po tehnični kot človeški plati. Takrat so prvič naleteli na zloglasne sužnjelastniške pogodbe z založbami. »Že takrat sem pomislil, da ne bo fino, če se taka praksa pojavi pri nas. Videli in družili smo se z mnogimi odličnimi glasbeniki, le redkim pa tam zares uspe. Nato je prišel čas streznitve in – sweet home Ljubljana,« se Benč spominja te posebne izkušnje.

September na Kubi

Zasedba September je pogosto predstavljala Jugoslavijo na različnih mladinskih glasbenih festivalih praviloma po socialističnih državah. Benč je povedal, da so šli s Septembrom na Kubo kot predstavniki takratne rock generacije. »Odziv je bil neverjeten, bili smo namreč prva 'res ta prava rock skupina z marshalli, fenderji, hammondi in ostalo rockovsko ikonografijo', ki je gostovala v Havani. Podobne stvari so se nam dogajale tudi v takratni Sovjetski zvezi.«

Zadnja različica skupine September, ki bo nastopila drevi v Cankarjevem domu, bo poleg seniorskega vključevala še mladinski del. Zato smo Janeza Bončino - Benča vprašali, kako je bilo preigravati pesmi skupine September z mlajšimi glasbeniki, saj so nekatere skladbe celo starejše od njih.

Zadovoljen je pojasnil, da so bili mlajši glasbeniki najprej šokirani, »da se je taka glasba izvajala že takrat. Ko pa smo začeli skupaj igrati, sem bil šokiran jaz. To je bil tisti pravi duh Septembra, me je prešinilo. Tako bi pravzaprav moralo zveneti že takrat!«