Modrijani: Delo je najboljša pot

 Datume nastopov imajo znane za leto dni vnaprej, nekatere celo za tri leta.

Objavljeno
26. julij 2016 19.46
Blaž Švab,pevec skupine Modrijani,Ljubljana Slovenija 07.04.2016 [Portret]
S. G., K. B.
S. G., K. B.
Pred petimi leti so z uspešnico Ti moja rožica postali ena najbolj priljubljenih glasbenih skupin pri nas in narodnozabavno glasbo, prej večinoma najbolj popularno med starejšimi, približali mlajšim. So dobitniki številnih nagrad, med njimi več kot desetih občinstva, štirih gongov popularnosti in dveh viktorjev, pa tudi večkratni zmagovalci narodnozabavnih festivalov.

Pred dvema letoma so približno 12.000 koncertnih vstopnic razprodali v nekaj minutah, njihovi nastopi so po skoraj 16 letih glasbene kariere rezervirani leto dni vnaprej. Modrijani so fenomen. Kot pravi pevec skupine Blaž Švab, lahko svoj uspeh pripišejo predvsem – trdemu delu.

Pohvalite se lahko s kakovostno glasbeno produkcijo. Kaj stoji za njo?

Glasba je vedno proces, ne enodnevni projekt. Nič se ne zgodi samo od sebe. Ta miselnost je največja ovira, ki lahko glasbenike zelo omeji. Nikoli ne pridejo ljudje kar do tebe in ti vse omogočijo. Sam moraš biti aktiven, predvsem pa moraš biti s svojim delom vedno nezadovoljen. Moraš si želeti več. Možnosti za dobro glasbeno produkcijo so v Sloveniji izjemne. Tudi v evropskem smislu lahko glasbeniki delamo presežke, a moramo biti zagnani, pridni in moramo imeti strategijo, ki ji sledimo.

Kakšna je bila vaša?

Delo, delo in predvsem delo. Začeli smo kot štirinajstletniki, vedeli smo, da brez nič ni nič. Odigrali smo tudi 30 koncertov na mesec, včasih so tekle solze, a smo garali in se nismo pritoževali nad takratno nepriljubljenostjo narodnozabavne glasbe med mladimi. Stvari smo vzeli v svoje roke in rekli, da imamo glasbo radi in jo želimo delati. Delo je vedno najboljša pot, manj pa pritoževanje, ki ne koristi nikomur.

Imate ekipo, s katero redno sodelujete?

Sploh ne. Glavni smo sami. V studiu sta z nami še tonski mojster in producent, oče skrbi za menedžerske posle, na terenu pa nas spremljajo trije, ki postavijo ozvočenje in opremo.

Kako se priprave na prireditev Noč Modrijanov razlikujejo od drugih nastopov?

Noč Modrijanov je bolj koncertna produkcija in vsekakor težji projekt, pri katerem sodeluje 15 produkcijskih ekip, skupno pa več kot sto ljudi.

Menite, da lahko glasbeniki pri nas od svoje glasbe živijo?

Vsekakor, če delajo sistematično in so pripravljeni delati veliko. A obogateti z njo ne morejo. Ne vozimo se z jahtami in najboljšimi avtomobili, prav tako z gotovino ne gradimo hiš. A če si priden, imaš lahko zelo solidno plačo, od katere lahko dobro živiš.

Kako dober posel pa je glasba za vašo skupino?

Je stvar nihanja. Vsa leta in vsi meseci nikoli niso enaki. So padci in vzponi, a ne tajimo, da glede na naše delo, ki ga je veliko, lepo živimo, prav tako nam ostane dovolj denarja, da ga lahko vlagamo v nova snemanja in spote, ki jih plačujemo sami.

Nihče od štirih ne živi samo od glasbe. Se ukvarjate z dodatnimi dejavnostmi, ker vas veselijo ali ker samo od glasbe ne morete preživeti?

Ker nas veselijo. Prav tako se ne moremo zanašati na to, da bo naš uspeh trajal večno. Tudi za človekov osebnostni razvoj je dobro, da se poleg glasbe ukvarja še z drugimi stvarmi.

Za koliko vnaprej so vaši koncerti rezervirani?

Odvisno. Najbolj oblegana sta konec leta in poletje, ko je veliko veselic. Leto dni vnaprej so datumi nastopov vedno znani, so pa rezervacije tudi za dve leti ali določeni termini za tri.

Narodnozabavno glasbo ustvarjate torej, ker vam je všeč, ne zato, ker prinaša zaslužek?

Vedno delamo to, kar je všeč nam, in se ob tem zabavamo. Ljudje hitro začutijo, če želiš biti všečen. V glasbi moraš uživati. Ko si enkrat samo sistematičen in gledaš nanjo zgolj kot na industrijo, se duša izgubi.

Kaj bi rekli kritikom, ki pravijo, da je vaša glasba zanič?

Tako mislijo in čutijo, kar se mi zdi super. Posiljevati nekoga s tem, kaj mora poslušati in kaj naj mu bo všeč, je največje nasilje. Včasih koga, ki naše glasbe ne prenese in ne prebavlja, vprašam, zakaj. Rečejo, da nismo pristni.

Kako pa gledate na pogoje za razvoj slovenske glasbe, ki niso ravno prizanesljivi?

Odgovornost za razmere v glasbi rad prevzamem nase in vzamem stvari v svoje roke. Pogoji so takšni, kot so, lahko pa jih vsak izvajalec spremeni. Najprej mora biti pripravljen na delo in priložnosti zagrabiti. Zdaj imamo najboljše pogoje. Mladi imajo instrumente, glasbene šole in trgovine. Včasih tega ni bilo.

Zdi se, da so pogoji ugodnejši za izvajalce narodnozabavne glasbe, ne pa za tiste, ki ustvarjajo alternativno glasbo.

Tudi glasbeniki drugih zvrsti si morajo pogoje ustvariti sami. Nikoli ni idealno. Morajo delati sistematično in med sabo sodelovati.

Kakšno glasbo poslušate sami?

Vse. Modrijani spremljamo vso svetovno pop in rock produkcijo. Pa tudi slovensko, tako alternativce kot narodnozabavno glasbo. Pri nas imamo veliko dobrih izvajalcev.

Vas mika tujina?

Zadnje čase veliko sodelujemo z Avstrijo. Snemali bomo tudi v tujih jezikih.

Ker si tega želite ali ker doma ni dovolj izzivov?

Ker si tega želimo. Želja vsakega glasbenika je, da odide tudi kdaj ven.