Blues festival Postojnska jama že enajstič

V novi sezoni bodo nastopili Dana Gillespie, Shemekia Copeland, Duke Robillard in Chris Bergson.

Objavljeno
25. september 2014 16.54
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Blues festival Postojnska jama bo jeseni začel s svojo enajsto glasbeno sezono. Doslej je organizator festivala podjetje Postojnska jama pripravilo več kot 100 blues koncertov, na katerih je nastopilo več kot 600 vrhunskih blues glasbenikov iz celega sveta.

Sezona bluesa bodo v Jamskem dvorcu pred Postojnsko jamo začeli 16. oktobra s koncertom britanske pevke Dane Gillespie, ki je doslej izdala že več kot 60 albumov. Kot igralka, avtorica in izvajalka je na svetovnih odrih prisotna že od šestdesetih let. Začela je kot najstniška izvajalka pop pesmic, leta 1966 je njen prvi posnetek Thank You Boy produciral Jimmy Page. V sedemdesetih letih je nastopila na sloviti plošči Davida Bowieja Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, Bowie in njegov kitarist Mick Ronson sta tudi producirala njen album Weren't Born a Man. V prvi londonski izvedbi rock opere Jesus Christ Superstar je nastopila kot Maria Magdalena. Dandanes je znana tudi kot organizatorka karibskega blues festivala na zasebnem otoku Mustique. Skozi dolga leta nastopanja je oder delila z imeni kot sta Mick Jagger in Sting, sodelovala je tudi s številnimi izvajalci bluesa, kot so Big Joe Louis, Joe Louis Walker, Billy Branch, Shemekia Copeland, Ronnie Wood, Donald Fagen, Rolf Harris, Ian Siegal, Larry Garner, Eugene Bridges, Big Jay McNeeley, Earl Green in Zach Prather.

Sezono bodo nadaljevali 4. decembra 2014 s koncertom Shemekie Copeland, kar bo verjetno tudi vrhunec te sezone bluesa pred Postojnsko jamo. Shemekia Copeland je velika zvezdnica bluesa mlajše generacije rojena leta 1979. Večkrat je že bila nominirana za nagrado grammy, tako da je že ime, ki je močno povezano z vrhom svetovnega bluesa. Nastopala je pred Rolling Stonesi, bila je zvezdnica številnih svetovnih festivalov, številne nagrade z obeh strani Atlantika so še povečevale njen status, oder pa je delila s takšnimi imeni kot so blues kitaristi Buddy Guy, B. B. King in Jeff Beck, sodelovala je z Mickom Jaggerjem in Ericom Claptonom. Leta 2011 je stopila na piedestal kraljice bluesa, tako so jo uradno poimenovali v Chicagu, ter jo postavili ob bok pevkam kot so bile Ruth Brown, Etta James in Koko Taylor.

Kitarist, vodja skupine, avtor, pevec, producent in studijski glasbenik Duke Robillard bo nastopil 26. marca naslednje leto. Sodeloval je s takimi glasbeniki, kot so Bob Dylan, Tom Waits, Jay McShann, The Fabulous Thunderbirds, John Hammond, Jimmy Witherspoon, Dr. John, Maria Muldaur, Roomful of Blues, The Rockin’ Highliners in drugi. Kljub vsem priznanjem in nagradam je stalno na turnejah, občinstvo ga rado posluša in zapleše, saj njegov način igranja bluesa vabi k plesu. Ob tem stalno snema in producira, njegova sodelovanja s številnimi glasbeniki so prav impresivna.

Ameriški pevec in kitarist Chris Bergson, ki se je v zadnjih desetih letih razvil v enega najbolj zanimivih avtorjev bluesa, bo nastopil 7. maja,. Opisuje življenje na ulicah in v nočeh velikega mesta, riše majhne, toda prepričljive slike življenja. Ni predvidljiv glasbenik, blues pa se razprostira skozi vsako njegovo besedo, skozi vsak odigran ton. Ob tem je precizen in čuten kitarist ter močan, prepričljiv pevec. Tudi imena, s katerimi je sodeloval, so impresivna Hubert Sumlin, Levon Helm, B. B. King, Norah Jones, John Hammond, Etta James in Bettye LaVette.