Bo Bobu Dylanu dovoljeno peti na Kitajskem?

Leto po tem, ko so bili načrtovani koncerti ameriškega pevca Bobyja Dylana na Kitajskem odpovedani, tam menda znova premišljujejo, ali bi mu aprila v Pekingu in Šanghaju vendarle dovolili peti.

Objavljeno
03. marec 2011 22.43
Posodobljeno
03. marec 2011 23.03
Z. R.
Z. R.
Kot piše Daily Telegraph, znameniti pevec še vedno čaka na vabilo, saj je oblast obvestil, da bi rad imel več koncertov po državi. Bob Dylan bo kmalu imel sedemdeset let, a je očitno še vedno zelo aktiven, koncerta v Pekingu (6. aprila) in Šanghaju (8. aprila) pa naj bi bila del njegove bližnje azijske turneje.

Do zdaj še nikoli ni pel na Kitajskem, medtem ko so njegova tam napovedana lanska koncerta odpovedali brez posebnih pojasnil. Vendar je bilo pozneje slišati, da se je zataknilo pri zahtevi kitajskega ministrstva za kulturo, da mora podpisati soglasje, da s predstavami »ne bo prizadel čustev kitajskih ljudi«. Zahtevanega podpisa očitno niso dobili, o morebitnih podobnih letošnjih zahtevkih pa za zdaj še ni slišati. Ne glede na to bo imel slavni pevec veliko koncertov drugje: v Hongkongu 12. aprila, v Singapuru pa tri dni pozneje, nato se bo odpravil še v Avstralijo in na Novo Zelandijo.

Oblast bi verjetno rada preprečila, da se ji ponovi prigoda z znano islandsko pevko Björk, ki je pred dvema letoma med koncertom v Šanghaju presenetila z več protibetanskimi vzkliki, a prej zapela še pesem Declare Independence (kar bi lahko prevedli tudi kot razglasi ali razglasimo neodvisnost). Pred letom se je koncertom na Kitajskem odpovedala britanska rockovska skupina Oasis. Takrat je sporočila, da se je to zgodilo, ker so bili uradniki kitajskega ministrstva za kulturo užaljeni, ker je njen vodilni pevec Noel Gallagher že daljnega leta 1997 nastopil na koncertu v New Yorku v podporo »svobodnemu Tibetu«.

Bob Dylan: Things have changed