Boris Vošnjak: Tudi Elvis je začel s countryjem

Da se je v Jugi nekdo sredi sedemdesetih let zaljubil v ameriško country glasbo, vsekakor ni bilo nekaj običajnega. Takrat je mladi arhitekt Boris Vošnjak – kot pravi, če bi se še enkrat rodil, bi se gotovo vrgel v glasbene vode – prvič v življenju znašel v Londonu.

Objavljeno
02. marec 2011 16.34
Posodobljeno
02. marec 2011 20.19
Gregor Šket in Andrej Jaklič, Polet
Gregor Šket in Andrej Jaklič, Polet
V Londonu si je Boris Vošnjak sredi sedemdesetih kar tako, na prvo žogo, kupil album Merla Haggarda. »Še sam ne vem, zakaj. Verjetno me je pritegnil ovitek,« pravi. Kmalu po tem je prvič obiskal Združene države in se na Brniku pojavil z dvainštiridesetimi longplejkami. »Pa ovaj je budala,« je ušlo cariniku, ki je odprl njegov kovček in ni vedel, ali naj mu stvari zaseže ali naj zamiži na eno oko.

In od takrat naprej je pečen. Včlanil se je tudi v CMA (Country Music Association). Januarja leta 1980 je bila na Valu 202 na sporedu prva oddaja Minute za country glasbo. Do tega četrtka se jih je nabralo tisoč šesto in v tem času je predstavil 1114 izvajalcev. V dobrih treh desetletjih jih je odpadlo le osemnajst, trinajst zaradi športnih prenosov, tri ob napadu na Slovenijo, dve pa ob smrti maršala Tita. Njegove oddaje že več kot tri stoletja ponujajo insajderski pogled v svet glasbe, ki je hkrati tudi pomembno zrcalo ameriške družbe, pri nas pa je še vedno v senci drugih zvrsti.

Za začetek me zanima, kako se je sredi sedemdesetih let pravzaprav rodilo vaše zanimanje za country glasbo. To je bila v Jugi verjetno še kar nenavadna strast?

V Jugi je bilo širše poznavanje countryja prisotno le v Zagrebu, kjer je najbolj vidno deloval glasbeni kritik Dražen Vrdoljak, ki je nekoč dejal, da kdor sovraži country, ne more ljubiti rocka. Zagreb je bil vedno vodilni. V 80. letih je tam nastopilo kar nekaj odličnih glasbenikov countryja, med njimi tudi takrat zelo popularna skupina The O'Kanes. V Ljubljani je verjetno bilo nekaj poznavalcev, vendar se je country na radiu bolj malo vrtel, če pa se je, je bila to Williamsova Jambalaya ali pa kakšne kavbojske pesmi. Sam sem pravi country prvič slišal na drugem avstrijskem programu in ugotovil, da vse ni tako slabo, kot pravijo. Če me bodo zafrkavali, bom pač to sprejel, in tako sem rocku in bluesu dodal še country. Po prvem enomesečnem potovanju po Združenih državah sem se nad njim navdušil, saj sem tam spoznal pesmi, ki so mi odprle nov glasbeni svet. Tudi tokrat moram pri svoji »radijski karieri« še posebno omeniti Dragana Buliča, ki ima največje zasluge, da sem leta 1980 začel voditi oddajo »Minute za country glasbo«. Postala je moj najlepši hobi v življenju.

Celoten intervju si preberite na www.polet.si