Brest se je predstavil

Nova zasedba je sinoči premierno v Ljubljani predstavila prvenec Nemi film.

Objavljeno
20. april 2017 13.26
Koncert skupine Brest
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ljubljanski premierni nastop nove slovenske zasedbe Brest je bil sinoči v zelo intimnem okolju Rdeče dvorane kavarne Slamič. Kvartet odličnih glasbenikov v postavi Samo Šalamon, kitara, Vesna Zornik, glas, Samo Pečar, baskitara, in bobnar Bojan Krhlanko je predstavil prvenec Nemi film, ki je pred kratkim izšel pri založbi Celinka. To je poseben glasbeni projekt, v katerem so v melodije odeli poezijo mlade pesnice Kristine Kočan.

Odličen album je zasedba sinoči v celoti predstavila na dvodelnem nastopu, na katerem so bile seveda interpretacije precej bolj svobodne od posnetega. Glede na to, da ima skupina za seboj le en album, je bilo treba dolžino koncerta vendarle prilagoditi pričakovanemu, kar so glasbeniki s pridom izkoristili. V živilski industriji se temu pravi sredstvo za pridobivanje volumna, v glasbeni pa improvizacija. Glede na to, da je Šalamon eden atraktivnejših jazzovskih kitaristov daleč naokoli, se je tokrat predstavil v zanimivih zvočnih odtenkih, od bluesa do rocka, bossa nove in glasbe zvočnega zidu. Ritem sekcija je gradila močne temelje, Zornikova pa je po eni strani ostajala v svoji prepoznavni zvočnosti, po drugi pa je tudi podlegla improviziranju, ki ji nikoli ni bilo tuje.

Glede na to, da je zasedba na začetku svoje koncertne poti in predstavlja eno najbolj svežih domačih glasbenih zasedb, si jih bodo programski vodje nekoliko bolj žlahtnih poletnih festivalov gotovo zaželeli na svojem odru.