Carmina Slovenica pred novo sezono

Zbor pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec bo 22. septembra začel s premiero projekta  Kaj imate proti kmetom, gospa? (Was haben Sie gegen Bauern, Gnädige Frau?).

Objavljeno
17. september 2013 16.41
P. R., kultura
P. R., kultura
Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec pričenja novo sezono s premiero projekta Kaj imate proti kmetom, gospa? (Was haben Sie gegen Bauern, Gnädige Frau?), in sicer v nedeljo, 22. septembra, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Preteklo sezono so zaznamovala izjemno uspešna gostovanja predstave When the Mountain changed its clothing na pomembnih mednarodnih festivalih v Belgiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Luksemburgu in na Nizozemskem, premiera dokumentarnega filma Placebo ter nova projekta Tehilim in Dveri. Mednarodni uspehi, odlične kritike v eminentnih medijih in zanimiv umetniški koncept pa so pripeljali tudi do novega mednarodnega sodelovanja, tokrat z avstrijsko organizacijo Con tempus, ki je letos, med drugimi, podprl festival Steirischer Herbst v Gradcu in avstrijski paviljon na Beneškem bienalu.

»Ob vznožju hriba, kjer stoji moja hiša, stopim iz avta. Slečem obleke in sezujem nemške čevlje, razprem kravato in srajco, gumbi odpadajo in vržem ta tuja oblačila v prtljažnik. Vidim zvezde svoje domovine; svetlejše so od tistih v Nemčiji. Med mano in nebom ni dima.« Besedilo Heinerja Müllerja Germania 3, ki je posthumno izšla leta 1995, je osnova za ta projekt, ki je nastal v koprodukciji Carmine Slovenice, Choregie novoglasbenega gledališča in Cankarjevega doma.

»Spomini so glavni protagonisti, glasovi iz preteklosti pa so tisti, ki pripeljejo do nepredvidenih učinkov, kjer čas prevzame pobudo za dejanje,« je po besedah Karmine Šilec rdeča nit projekta, ki ga bodo pripravili hrvaški igralec Vilim Matula in komorna zasedba Carmina Slovenica.

Avtor glasbe za elektroniko in glasove je Jacob Cooper, eden najbolj renomiranih ameriških skladateljev mlajše generacije.