Cherry Poppin' Daddies spet v Ljubljani

Ta atraktivna ameriška ska-swing zasedba bo jutri nastopila v Gala hali na Metelkovi v Ljubljani.

Objavljeno
23. september 2014 11.50
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Po šestih letih se v Ljubljano vračajo Američani Cherry Poppin' Daddies, skupina, ki najpogosteje igra swing, ska in punk, rada pa dodaja še številne druge glasbene zvrsti v svojo »godljo«. Sedemčlanska zasedba, ki jo vodi energični pevec Steve Perry, bo zatresla oder v Gala hali, Metelkova mesto, jutri, 24. septembra, ob 21. uri.

Po velikanskem uspehu njihove legendarne dvakrat platinaste plošče Zoot Suit Riot in turnej z zasedbami, kot so Reel Big Fish, The Mighty Mighty Bosstones, Rancid in Bad Religion, se Cherry Poppin’ Daddies na tokratno evropsko turnejo podajajo z novo ploščo White Teeth, Black Thoughts, ki je izšla lani s poudarkom na swingu in jazzu. Letos pa so izdali doslej edini album, brez svoje avtorske glasbe, in sicer Please Return the Evening – the Cherry Poppin' Daddies Salute the Music of the Rat Pack, s katerim so se posvetili znameniti druščini, znani kot Rat Pack (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford, Joey Bishop).

Cherry Poppin' Daddies sta konec osemdesetih ustanovila pevec Steve Perry in basist Dan Schmid, skupina pa se je s svojo ska-swing-punk kombinacijo znašla na vrhu tretjega vala ska scene, ki je v Ameriki sredi devetdesetih doživela prerod in se ob boku kalifornijskega punka vzpela v samo osrčje sredinske glasbe. Cherry Poppin' Daddies so imeli velik uspeh leta 1997, ko so svojo četrto swingovsko obarvano ploščo Zoot Suit Riot izdali ravno v času popularizacije neo-swinga. Plošča Zoot Suit Riot je samo v Ameriki presegla milijonsko naklado, Cherry Poppin' Daddies pa so se znašli na vrhu neo-swing scene ob rivalih Royal Crown Revue, katerih enkratni nastop smo v Ljubljani spremljali leta 2007, le leto pred zadnjim nastopom Cherry Poppin' Daddies.

Zoot Suit Riot je nasledila ska plošča Soul Candy, ki pa zaradi odmika od swingovske predhodnice ni ponovila komercialnega uspeha, zaradi česar so se Cherry Poppin' Daddies popolnoma umaknili z glasbenega prizorišča. Leta 2008 je sledila plošča Susquehanna, s katero so se vrnili na koncertna prizorišča v Evropi, nato pa je evropska punk-rockabilly založba People Like You izdala njihov šesti, dvojni swing-rockabilly album White Teeth, Black Thoughts, s katerim se Cherry Poppin' Daddies vračajo k zvoku svojega najboljšega obdobja. Z albumom Please Return the Evening – the Cherry Poppin' Daddies Salute the Music of the Rat Pack pa so to swingovsko predanost še poudarili.