Chris Cornell je storil samomor

Eden od začetnikov ameriškega grungea Chris Cornell se je vse življenje boril z odvisnostjo od drog in depresijo.

Objavljeno
19. maj 2017 13.35
Chris Cornell Seattle
K.M., STA
K.M., STA

Detroit − Pevec skupin Soundgarden in Audioslave Chris Cornell se je v noči na četrtek za vedno poslovil. Po poročanju STA so policisti potrdili, da je storil samomor. Še v sredo je s skupino Soundgarden nastopil v Detroitu, nato pa je glasbenik, ki se je vse življenje boril z odvisnostmi in depresijo, končal svoje življenje.

V zadnjem desetletju se je zdelo, da je Cornell obrnil nov list v svojem življenju in se rešil odvisnosti od heroina, drugih drog in alkohola. Njegovo truplo so po koncertu v dvorani Fox Theatre našli v njegovi hotelski sobi. Predstavnik lokalne policije je sporočil, da je mrliški oglednik opravil obdukcijo in potrdil, da je pevec storil samomor.

Cornell je svoj zadnji nastop sklenil s skladbo Slaves and Bulldozers, a je po navedbah njegovih oboževalcev vanjo vključil izseke pesmi In My Time of Dying skupine Led Zeppelin. A to je storil tudi že kdaj prej, prav tako njegovi bližnji niso nikoli posumili, da bi imel samomorilska nagnjenja.

Pevčev predstavnik za stike z javnostjo je sporočil, da so bili njegova vdova Vicky Karayiannis Cornell ter drugi člani družine šokirani ob novici o njegovem nenadnem in nepričakovanem odhodu, oboževalcem pa se je zahvalil za predanost.

Cornell, eden od začetnikov ameriškega grungea, je bil čislan zaradi izjemnega glasovnega razpona, ki je obsegal skoraj štiri oktave. Po poročanju BBC je Alice Cooper razkril, da so ga v glasbenih krogih klicali The Voice, ker se je ponašal z najboljšim vokalom v rocku.

Med največjimi uspešnicami skupine Soundgarden, pri kateri je bil Cornell pevec, tekstopisec in ritemkitarist, je pesem Black Hole Sun. Ob nastopu novega tisočletja je Cornell s člani Rage Against the Machine, natančneje s Tomom Morellom na kitari, Timom Commerfordom na basu in spremljevalnih vokalih ter Bradom Wilkom na bobnih, ustanovil zasedbo Audioslave. V njegovih skladbah, denimo v Fell on Black Days in The Day I Tried to Live, je bilo vselej čutiti temne slutnje, ki so ga spremljale. Vse življenje se je namreč boril z depresijo.


Člani skupine Soundgarden (od leve proti desni): Chris Cornell, Matt Cameron, Kim Thayil in Ben Shepherd. Foto: Danny Moloshok/Reuters.

Po poti Cobaina

Z njegovo smrtjo se je žalostno končala zgodba še enega pripadnika seattlskega grunge gibanja. Frontman legendarne zasedbe Nirvana Kurt Cobain je leta 1994 prav tako storil samomor, pevec zasedbe Stone Temple Pilots Scott Weiland je pred dvema letoma umrl zaradi prevelikega odmerka mamil na turneji, zaradi drog pa je leta 2002 umrl tudi Layne Staley, glavni vokalist skupine Alice in Chains.

S številnimi zapisi na družbenih omrežjih so se pevcu poklonili njegovi oboževalci in številni priznani glasbeniki. Elton John je sporočil, da je ob novici šokiran in žalosten, Cornella pa je označil za odličnega pevca in tekstopisca ter milega človeka. Kitarist skupine Led Zeppelin Jimmy Page pa je na svojem twitter profilu zapisal: »RIP Chris Cornell. Neverjetno nadarjen. Neverjetno mlad. Neverjetno pogrešan.«