Conchita Wurst prepeva pred Evropskim parlamentom

Raje je umetnica kot političarka, pravi, a si šteje za izjemno čast, da je lahko spregovorila v Evropskem parlamentu.

Objavljeno
08. oktober 2014 16.48
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Avstrijska pevka Conchita Wurst, ki je maja letos zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije, danes na povabilo petih evropskih poslancev nastopa pred Evropskim parlamentom v Bruslju. Kot je povedala na novinarski konferenci pred koncertom, je raje umetnica kot političarka, saj tako lažje posreduje svoje sporočilo.

»Umetniki si lahko privoščimo več norosti,« je dejala pevka, ki si po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA vsekakor šteje za izjemno čast, da je lahko spregovorila v Evropskem parlamentu.

A njeno sporočilo ostaja enako: »Ne morem vam postreči s čim novim, saj se ni nič spremenilo na bolje. Cilj še dolgo ne bo dosežen – da bi bili drug do drugega spoštljivi.«

Nedoumljivo, da je istospolna poroka še vedno predmet razprave

Na politiko se, kot pravi, sicer ne spozna, se ji pa zdi nedoumljivo, da so teme, kot je istospolna poroka, še vedno predmet razprave. Meni, da življenje politikov ni lahko. »Vendar pa so si tudi ti ljudje sami izbrali svoj poklic, tako kot sem si ga jaz. In pričakujem rezultate,« pravi.

Ob tem je dodala, da bi »dala vse, da bi podprla tiste, ki potrebujejo njeno podporo« ter izrazila veselje nad povabilom za koncert pred parlamentom.

Vabilo Conchiti za enourni koncert pred Evropskim parlamentom je podpisalo pet evropskih poslancev iz različnih političnih skupin, med njimi evropska poslanka iz Avstrije Ulrike Lunacek.

Kot je dejala Lunackova, prinaša Conchita Wurst pomembno politično sporočilo, ki nima nič opraviti s strankami, ampak govori o pravici do življenja v miru in svobodi za vse. Na kritike konzervativnejših kolegov glede stroškov koncerta se ne ozira. Kot je pojasnila, Wurstova ne bo dobila honorarja, stroške – okoli 18.000 evrov –, pa bo pokrila sama in stranka zelenih.

Da bi se kdaj v Evropski parlament vrnila kot političarka, se Conchiti ne zdi verjetno, možnosti pa vseeno ne izključuje. »Tega si sicer ne znam predstavljati, a morda se čez 20 let v drugačnih okoliščinah ponovno srečamo tukaj,« je dejala.