Damir Imamović - Veliki mojster novega sevdaha

Zvečer bo nastopil v ljubljanski Drami.

Objavljeno
16. marec 2018 14.28
Damir Imamović
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Eden največjih mojstrov sodobnega sevdaha, Sarajevčan Damir Imamović, je glasbeni most, kjer se srečata tradicija in sodobnost te specifične balkanske glasbene zvrsti. Jutri zvečer bo ta skladatlej, pevec, inštrumentalist, pisatelj in predavatelj nastopil v ciklu koncertov Drama Akustika.

Običajno nastopa s svojo zasedbo Sevdah Takht, na 66-em koncertu tega cikla bo pa bo imel solo koncert. Damir Imamović se je rodil leta 1978 v Sarajevu in je vnuk legendarnega mojstra sevdaha Zaima Imamovića in sin basista, avtorja, producenta in pevca Nedžada Imamovića. Ker je že tretja generacija izvajalca sevdaha, smo ga vprašali, ali je bilo logično, da gre po tej poti. »Mislim da mora vsaka generacija prevzeti tradicijo iz katere izhaja. Zagotovo pa je bilo v mojo glasbeno delovanje vloženo preveč truda in časa in vse skupaj je preveč zapleteno, da bi to bila zgolj neka slučajna odločitev. Slučajno se sicer rodiš, potem pa skušaš iz tega narediti najbolje kakor veš in znaš«.

Že kot otrok se je zbližal s to tradicionalno glasbeno umetnostjo, leta 2005 pa je začel kot odličen pevec in kitarist solistično nastopati. Sodeloval je s številnimi glasbeniki, kot so Bojan Z, Eric Vloeimans, Jadranka Stojaković, Vlatko Stefanovski, Hüsnü Şenlendirici, Frenkie in drugi.

Je tudi zagret raziskovalec in predavatelj na delavnicah v okviru svojega izobraževalnega programa SevdahLab, s katerim preučuje zgodovino, estetiko in obrtniške skrivnosti tradicionalne umetnosti sevdaha. Leta 2008 je Marina Andree posnela dokumentarni film Sevdah o Damirjevem delu in filozofiji sevdaha. Imamović je tudi avtor prve knjige o sevdahu, ki na enem mestu obravnava njegovo literarno-poetično, glasbeno in kulturno-historično pot skozi tri stoletja dokumentirane zgodovine.

Zelo je zadovoljen, ker je bila knjiga zelo dobro sprejeta v njegovi domovini, kot tujini. »Za izdajo v angleščini je izšla tudi odlična kritika v britanskem glasbenem časopisu Songlines. Zelo sem zadovoljen, da je ta knjiga zapolnila veliko praznino v literaturi o Bosni in Hercegovini, Balkanu in glasbi našega podnebja. Čez nekaj let jo bom moral spet prebrati, da vidim, če še vse drži. (Smeh.)«

Pogosto ga vabijo na predavanja o glasbi, predvsem o sevdahu in glasbi Balkana, na različne konce sveta, kjer nagovarja tako strokovno kot širše občinstvo. Kot pravi, se pri »strokovnem občinstvu razvijejo čudovite razprave ob katerih se veliko naučim. Na nek način to zagotovo tudi oblikuje, verjetno bolj podzavestno, glasbo, ki jo skladam in izvajam. Tam so vprašanja namenjena predvsem glede skal in ritmov. Predavanja namenjenim širšemu občinstvu so bolj sproščena, polna smeha in skupnega petja. Glasba nekako pomaga, da besede, ki jih tuje občinstvo ne razume, vendarle nekako dojame. Zato se na teh predavanjih bolj osredotočim na glasbo in popularno plat te zgodbe. Najpogosteje pa me vprašajo - A boste sedaj eno zapeli?

Med iskanjem glasbenega izraza je Imamović iskal tudi svoj inštrument, ki so mu ga naredili po naročilu in je z njim posnel odličen album Dvojka, ki je izšel pri ljubljanski založbi Glitterbeat Records pred dvema letoma. Na njem je tudi pesem pesem Tambur, njegova interpretacijo tristo let stare pesmi Tambur bije Čelebija Mujo, ki je nedavno dobila tudi svoj videospot. »Besedo tambur sam ukradel iz tega starega sevdalijskega besedila, približno iz leta 1720. Želel sem inštrument, ki bi imel zvočnost saza in zmogljivost kitare. Na njem sem delal s Ćamilom Metiljevićem, ki je sevdalija in izdelovalec sazov iz Hrasnice pri Sarajevu. Na novi različici tega inštrumenta, na katerega bom igral jutri v ljubljanski Drami, pa sem sodeloval z izvrsnim slovenskim izdelovalcem kitar iz Mengša, Lukom Zaleteljem

Damir Imamović nastopa v različnih kombinacijah in različnih postavah. Ena bolj stalnih je njegova zasedba Sevdah Takht, ki jo sestavljajo še tolkalist Nenad Kovačić, baskitarist Ivan Mihajlović in violinistka Ivana Đurić. S to zasedbo je pred dvema letoma tudi predstavil zadnji album Dvojka v ljubljanskem Kinu Šiška, tokrat pa bo v Drami nastopil sam. O takih solo nastopih in repertoarju je povedal, da so bili sprva zelo samotarski, celo introvertani. »Mislim, da imam sedaj bolj sproščen repertoar in nastop, saj pogosto menjujem pesmi in se zabavam. Izvajam pa pesmi, ki sem jih posnel z zasedbo, kakor tudi moje stare solo pesmi kot je Dva se draga