Dana Gillespie bo odprla sezono bluesa

Začenja se enajsti mednarodni festival Blues Postojnska jama.

Objavljeno
15. oktober 2014 14.59
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Jutri se bo s koncertom britanske igralke, avtorice in pevke Dane Gillespie v Jamskem dvorcu pred Postojnsko jamo ob 20. 30 začela enajsta sezona Blues festivala Postojnska jama.

Dana Gillespie je na glasbenih odrih je že od šestdesetih let, ko je kot najstnica izvajala pop in folk pesmice, leta 1966 pa je njen prvi posnetek Thank You Boy produciral Jimmy Page. V sedemdesetih letih je bila v bolj rockovski fazi in je med drugim sodelovala na sloviti plošči Davida Bowieja Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, Bowie in njegov kitarist Mick Ronson sta tudi producirala njen album Weren't Born A Man. Zadnje čase pa se posveča predvsem bluesu in je postala je iskana izvajalka, nastopala je z London Blues Bandom kakor tudi z Mojo Blues Bandom. V prvi londonski izvedbi rock opere Jesus Christ Superstar je nastopila kot Maria Magdalena.

Dandanes je poznana tudi kot organizatorka dobrodelnega karibskega blues festivala na otoku Mustique. Skozi dolga leta nastopanja je oder delila z imeni kot sta Mick Jagger in Sting, sodelovala je tudi s številnimi izvajalci bluesa, kot so Big Joe Louis, Joe Louis Walker, Billy Branch, Shemekia Copeland, Ronnie Wood, Donald Fagen, Rolf Harris, Ian Siegal, Larry Garner, Eugene Bridges, Big Jay McNeeley, Earl Green in Zach Prather.

O prepevanju bluesa je dejala, da je prepričana, da »mora blues prepevati starejša oseba predvsem zaradi čustev in izkušenj. Bluesu bi delala krivico, če bi ga prepevala mlajša, kajti moj glas še ni imel ostrine potrebne za prepričljivo izražanje čustev, kakor tudi nisem imela izkušenj iz prve roke o otožnih temah, da bi jih prepevala dovolj prepričljivo.«

Na glasbeni sceni je že dlje kot 45 let, za sabo pa ima že več kot 60 albumov stilsko različne glasbe. Ker je sledilka indijskega guruja Sai Babe, je zanj nastopila ob različnih priložnostih v njegovem ašramu, posnela pa je tudi trinajst albumov v sanskrtu v glasbenem stilu bhajan, ki temelji na klasičnih ragah in v besedilih izraža ljubezen do božanskega. Svojo naklonjenost arabski in indijski glasbi je udejanjila tudi v veliki in verjetno njeni največji evropski uspešnici Move Your Body Close To Me sredi osemdesetih let, ko je ta elektronska skladba z indijskimi vplivi pristala na prvem mestu evropskih glasbenih lestvic.

Vendar pa je Dana Gillespie tudi zelo trdno na tleh in takrat močno zadoni njen hrapav in oster blues, kot ga bo ponudila tudi obiskovalcem Blues festivala Postojnska jama.