Zmagovalka letošnje Evrovizije je Portugalska

Salvador Sobral je v nagovoru izrazil upanje, da se bo v polju sodobne popularne glasbe ponovno našel prostor za - glasbo.

Objavljeno
13. maj 2017 21.35
MUSIC-EUROVISION/
M. Č., Ma. F.
M. Č., Ma. F.

Kijev - Na finalu 62. tekmovanja za pesem Evrovizije v Kijevu je nocoj slavil predstavnik Portugalske Salvador Sobral s skladbo Amar Pelos Dois. Na koncu je največjega konkurenta Sobralu predstavljal mladi Bolgar Kristian Kostov, Italijan Francesco Gabbani pa se ob razpletu vrhu ni približal.

Salvador Sobral tradicionalnega govora ob prevzemu priznanja ni izkoristil, kakor je sicer v navadi, za sladkoben poziv k svetovnemu miru in ljubezni, ampak je izrazil upanje, da se bo v polju sodobne popularne glasbe ponovno našel prostor za glasbo.

V današnjem finalu v Kijevu se je predstavilo 20 držav, ki so uspešno prestale enega od dveh predizborov. Na prvem predizboru so uspeli prepričati predstavniki Moldavije, Grčije, Švedske, Azerbajdžana, Portugalske, Poljske, Armenije, Avstralije, Belgije in Cipra. Slovenski predstavnik, stari znanec evrovizijskega odra Omar Naber, se s pesmijo On My Way ni uspel uvrstiti v finale.

Iz drugega predizbora so se v finale uvrstili predstavniki Hrvaške, Madžarske, Bolgarije, Belorusije, Danske, Romunije, Izraela, Norveške, Nizozemske in Avstrije.

Danes smo poleg uvrščenim državam lahko prisluhnili tudi gostiteljici Ukrajini in predstavnikom »velikih pet«: Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji in Italiji. Prav predstavnik slednje, Italijan Francesco Gabbani, je veljal za največjega favorita. Veliko se je pričakuje tudi od Portugalca Salvadorja Sobrala.