Decembrska video bera

Nekaj video novosti domačin glasbenih ustvarjalcev.

Objavljeno
15. december 2015 16.26
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Roskovska zasedba I.C.E. je nedavno objavila videospot za skladbo Skupaj sama, ki govori o odnosu, ki ga poškodujeta čas in strah pred ranljivostjo, katero današnja družba pogostokrat zavrača in jo ima za šibkosti. Balada govori o partnerski zvezi, jo je moč prenesti tudi na katerekoli drug medosebnih in tudi neosebni, morda celo poslovni odnos. Videospot v režiji Simona Intiharja dopolnjuje je nadgradnja, dodatna plast skladbe.

Omar Naber se po dveh letih premora vrača na glasbene odre z novo skladbo Hej, ti! oziroma Play!, ki napoveduje prihod nove plošče predvidoma prihodnje leto. Omar je prevetril svoj glasbeni slog, kar lahko opazimo že v prvi skladbi, kjer lahko prvič v njegovi karieri zaslišimo, kako zveni Omarjev vokal brez spremljave električne kitare. Za ta korak se je odločil, ker je bilo že pri samem nastajanju aranžmaja jasno, da bodo električne kitare povsem odveč, obenem pa da odsotnost kitar skladbi lahkotnost. Snemanje je potekalo v Ajdovščini v letalskem hangarju svetovno znanega izdelovalca letal Pipistrel pod taktirko Danijela Vovka in Petra Kleve.

Alya pa predstavlja videospot za romantično obarvano pesem Dober dan v new age rock ‘n roll ritmih, ki širijo pozitiven ‘vajb', kot je pavi sama. Avtor pesmi je Gregor Arbiter, ki je z Alyo sodeloval že pri ustvarjanju debitantskega albuma Alya, produciral pa jo je prav tako dolgoleten pevkin sodelavec Žare Pak, ki je pesem začel z dominantno kitaro. To je že drugi videospot, ki ga je posnela z Ninom Denskovskim. Prvi je bil za pesem Car, ki ga je Alya posnela med koncertom v letalu med oblakih nad Zagrebom, kjer se ji je pridružil še hrvaški vokalist Massimo.

Polona Leben in Beno Soršak, bolj znana kot jedro Polyzone glasbenega kolektiva, sta izdala novi singel in videospot za skladbo Lovely Day. Skladbo preveva pozitivna energija, ljubezen in veselje do življenja. Maja Šebenik - Sheby se je širši javnosti predstavila v oddaji X Faktor leta 2012, pozneje pa kot članica dekliške zasedbe S.W.A.G., ki pa je hitro razpadla. Sheby se ponudila priložnost za sodelovanje s hip hop zasedbo Trifekta, s katerimi je posnela tri skladbe in se vrnila na glasbene odre. Kot samostojna izvajalka in avtorica pa se predstavlja s skladbo Kaj če bi.

T.M.S. Crew pa predstavljajo novo pesem z naslovom Dušanka. Zasedbo sestavlja sedem fantov in dekle in je leta 2012 izdala svoj prvenec z naslovom Kdo miži. Družbenokritična skladba Dušanka pa napoveduje novi album. Sodeč po tej skladbi je očitno, da gre skupina T.M.S. Crew še korak dalje v svojem ustvarjanju. K temu je verjetno pripomogla tudi prevetritev zasedbe. Skladbo spremlja videospot, ki je nastal v režiji Gorana Gambirože.

Skupina El Kachon, ki je nedavno predstavila singel in video Ples zagrnjenih zaves, s katerima je najavila nov album v slovenskem jeziku, tokrat v posluh in na ogled ponuja skladbo Klic. Člani skupine El Kachon s pomočjo glasbe navezujejo nova prijateljstva in delijo ter prejemajo izkušnje, ki jih popeljejo tudi izven meja Slovenije. Gre za pesem »o večni želji«. Želji vsakega izmed nas, ki stremi k izražanju in ustvarjanju, čeprav včasih ostane preslišan ali nemara celo zavržen,« povedo člani.

Simona Černetič in Tomaž O Rous

Simona Černetič je pred kratkim predstavila novi album Nedaleč stran, s katerega je v posluh že ponudila pesmi Nedaleč stran in Na goro, s katero je album tudi najavila. Gre za nadvse moderen zvok, ujet v spevnost melodij in sporočilnost besedil. Pod oknom pa je Prešernova pesem, ki jo Simona Černetič ponuja v posluh ter na ogled. Izvaja jo le ob spremljavi Tomaža O Rousa, sicer člana skupin Siddharta in Revolute, ki ima rojstni dan na isti dan kot naš največji poet.

Anette, ki sodi med deset najbolj predvajanih glasbenic v Sloveniji, je nedavno izdala video za pesem Sanjaj me, ki je v najbolj prazničnem mesecu v letu dobila že božično obarvano podobo. Singel Sanjaj me sta ustvarila Goran Bilbija in Boštjan Bračič, Anette pa je poskrbela za glasbo. Novi singel in videospot zasedbe Toxine se imenuje Budget Symphonia. Skladba prihaja z novega albuma Now O'Clock, sveže izdanega pri italijanski založbi Blue Tattoo Music. Pesem govori o glasbeni industriji, ki drži v primežu ustvarjalnost umetnikov in ki v veliki meri kroji okus občinstva.

Raper 9ka, kljub mladosti ni novo ime na slovenski rap sceni. Po prvencu Vidu, slišu iz leta 2011 se 9ka pripravlja na izid novega albuma Predn zginm in poginm. Prvo dejanje albuma pa je nova skladba in videospot zanjo Kva je z vami folk 2, v kateri sodeluje s hrvaškim raperjem Suicidalom. 9ka in Suicidal s skladbo opozarjata na vsakodnevne težave, ki so jim izpostavljene številne generacije, ne glede na to od kod prihajajo in kje so. Skladba Kva je z vami folk 2 je nekakšno nadaljevanje uspešne skladbe Kva je z vami folk, ki je nastala v sodelovanju 9ke z raperjem Zlatkom pred tremi leti.

Los Ventilos po šestih letih objavljajo nov videospot za njihovo skladbo Punca. Svež in zanimiv vpogled v intenzivne vaje je prinesel rezultat, ki je zabeležen v videospotu. Produkcijo spota je prevzel Matej Grginič - Grga. Snemanje je potekalo na ‘intenzivnih vajah', kjer so Ventilatorji pripravljali material za novo ploščo.