Decembrskih Izštekanih 10

Zvečer bo v Kinu Šiška posebna izštekana oddaja radijca Jureta Longyke

Objavljeno
01. december 2014 16.34
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Po lanskem uspešne

 

m praznovanju dvajsetletnice oddaje Izštekani z naslovom Izštekanih 20 so na Valu 202 sklenili, da bodo nekaj podobnega ponovili tudi letos. Odločili so se decembra pripraviti skupni izštekani koncert vseh (bolj ali manj)desetih izvajalcev, kolikor se jih zvrsti v enem letu, zato Izštekanih 10.

Pred občinstvom in v neposrednem prenosu na Valu 202 se v ljubljanskem Kinu Šiška predstavili zelo različni glasbeniki. Flirrt so se izštekali januarja in takoj zatem svoje izštekavanje posneli za ploščo Izpod kovtra, ki je izšla marca. So tudi avtorji in izvajalci pesmi z naslovom Izštekani, ki so jo napisali v valu navdiha med pripravami na oddajo pred dobrim letom, premierno pa izvedli prav lani v Kinu Šiška. Letos bodo prav tako nastopili v razširjeni zasedbi, akustični, z novimi skladbami. Katarina Juvančič in Dejan Lapanja sta februarja v oddaji predstavljala pesmi za novo ploščo Hope's Beautiful Daughters, ki je izšla nedavno. Hamo & Tribute 2 Love so se aprila izštekali skoraj do tišine, dinamika njihovega bluesrocka je segla v neslutene dimenzije. Predstavili so nekaj novih skladb, tisti z naslovom Tiho pa bodo v torek na enak, povsem akustičen način dodali še novi singel Pol.


Hamo in Tribute 2 Love

Foto Alan Orlič

Leon Matek je v oddaji maja predstavil novo skladbo Ko te pogledam v oči, ki je zatem zaživela tudi v videu. Marko Hatlak je junija Izštekane zasedel z dvanajstimi glasbeniki. Tudi v Kino Šiška prihaja s člani zasedb Funtango in Moonlight Sky. Izvedli bodo Tango Dance, Markovo avtorsko skladbo, ki jo je v oddaji predstavil premierno. Z njo in še z eno posebno poslastico, v kateri bo Marko zapel, se bodo predstavili hudo glasni, prej vštekani kot izštekani.

Čao Portorož so oktobra Izštekane najprej pretresli s svojim surovim, živim, divjim zvokom, v osrednjem delu oddaje pa so se izštekali kot malokdo. Tako bodo kljub temu, da so sicer med najglasnejšimi skupinami pri nas, v Kinu Šiška edini igrali brez bobnov. Werefox pa so pred dnevi postavili enega novih mejnikov na svoji poti. Izštekali so se s klavirjem in z mnogimi gosti, vse skladbe so temeljito pregnetli in predstavili dve novi.

Nastopila bosta tudi raperja Murat & Jose, ki bosta v Izštekanih gostovala januarja 2015. Glasbeno vodstvo njunega tokratnega nastopa je prevzel JAMirko, aranžmaja skladb Kr neki in Captamur bosta povsem nova, tudi zasedba glasbenikov je sestavljena posebej za to priložnost. Kot posebni gostje bodo nastopili Big Foot Mama, ki so v Izštekanih nastopili daljnjega leta 1999. Ob tej priložnosti bodo popolnoma akustični, njihova gostja bo pevka Nina Kay. Svoje bizarnosti pa bosta dodala še Slon in Sadež, ki sta v oddaji nastopila pred štirimi leti. Vse tri gostujoče zasedbe Murat & Jose, Big Foot Mama ter Slon in Sadež bodo nastopile ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija. Aranžmaje so posebej za to priložnost napisali Klemen Kotar, Tadej Tomšič in Denis Beganović Kiki.

Avtor in voditelj oddaje Jure Longyka je letošnji nabor izvajalcev snoval tudi z mislijo tudi na ta dogodek. Ideja tega izštekanega srečevanja pred občinstvom je podoživeti Izštekane v minulem letu na poseben način. Vsak od nastopajočih bo v desetih minutah programa izvedel nekatere svoje najboljše izštekane trenutke, ki jih je predstavil v oddaji. Obetajo pa se tudi premiere novih skladb, zanimiva navzkrižna sodelovanja in še morebitni skriti gostje.