Deloskop izpostavlja: Glasbe z vrtov svetega Frančiška

Na Kostanjevici v Novi Gorici. 10. 5. ob 20. uri.

Objavljeno
08. maj 2017 19.30
Mirka Velikonja
Mirka Velikonja

V frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici se danes začne 23. sezona koncertnega cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška.

Glasbeni cikel bo nocoj ob 20. uri uvedla baročna komorna skupina Musica Nucis v zasedbi Marjetka Luznik (sopran), Doris Kodelja (flavta), Tina Grego (violina) in Eva Dolinšek (čembalo). Zasedba, ki oživlja in ohranja staro glasbo, je nastala leta 2011 na pobudo Eve Dolinšek, takratne študentke stare glasbe, in kontrabasista Davida Šuligoja.

Kot pravijo organizatorji, njihovo poustvarjanje zaznamujejo nenehno stremljenje k stilni in tehnični perfekciji ter predstavitve manj znanih skladateljev.

Sicer pa bodo organizatorji (Kulturni dom Nova Gorica v sodelovanju s frančiškanskim samostanom) v sedmih izbranih glasbenih večerih med 9. 5. in 20. 6. nadaljevali vsebinsko usmeritev, ki so jo začrtali že v prejšnjih sezonah: predstavljali bodo slovensko in ožjegoriško, zamejsko in italijansko glasbeno ustvarjalnost ter poustvarjalnost.

Priložnost bodo dobili že uveljavljeni domači in italijanski glasbeniki, predvsem pa mladi glasbeni talenti, zlasti tisti z »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre.