Deloskop izpostavlja: Glasniki komorne glasbe

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija, Ljubljana. Ob 19.30.

Objavljeno
08. december 2015 17.11
J. Š. A.
J. Š. A.

Srebrni abonma je tokrat povabil v goste Festival Lockenhaus, glasnike komorne glasbe. Ansambel štirih glasbenikov – violinistka Vilde Frang, violist James Boyd, violončelist Nicolas Altstaedt in pianist Alexander Lonquich – bo izvedel dela Antonína Dvořáka (Klavirski trio v f-molu, op. 65), Sándorja Veressa (Trio za godala) in Richarda Straussa (Klavirski kvartet v c-molu, op. 13).

Mednarodni Festival Lockenhaus pogosto označujejo za evropski kulturni zaklad, saj gre za enega od najbolj izbranih avstrijskih dogodkov komorne glasbe, kjer se na pobudo njegovega ustanovitelja violinista Gidona Kremerja srečujejo svetovni interpreti in vrhunsko obdarjeni mladi glasbeniki. Vse združujeta predanost komornemu muziciranju in raziskovalna strast pri odkrivanju redkeje izvajane glasbene literature.

Na glasbeno potovanje v neznano so vabljeni tudi obiskovalci festivala, v laboratoriju glasbe pa nastaja program, s katerim se Festival Lockenhaus od 1987 predstavlja na gostovanjih po Evropi in koncertu v New Yorku. V kvartetu glasbenikov, ki so se že uveljavili kot solisti na svetovnih glasbenih odrih, je najmlajša norveška violinistka Vilde Frang, med najbolj izkušene pa sodi nemški pianist in dirigent Alexander Lonquich.

Angleški violist James Boyd uresničuje zavezanost komorni glasbi v kvartetu Londonski Haydnov kvartet, sveži glasnik festivala v Lockenhausu, od leta 2012 Kremerjev naslednik pri umetniškem vodenju festivala, pa je violončelist Nicolas Altstaedt.