Deloskop izpostavlja: Pasijon po Janezu

Ljubljana, Unionska dvorana. 15. 4., ob 19. uri.

Objavljeno
13. april 2017 18.48
20100201 Wiener Vorlesung zum 150. Geburtstag von Gustav Mahler: Mahler - musikalischer Zuchtmeister und Schmerzensmann. An der Schwelle zur Wiener Moderne. Vortrag: Otto Brusatti, Kommentar: Erwin Ortner, Moderation: Mirjam Jessa, Musik: Arnold
M. V.
M. V.

V Unionski dvorani v Ljubljani napovedujejo nocoj ob 19. uri gala koncert Pasijon po Janezu.

Glasbeno delo Johanna Sebastiana Bacha bodo pod taktirko priznanega avstrijskega dirigenta Erwina Ortnerja na veliki petek izvajali Dunajski orkester Wiese Consort, zbor Arnolda Schönberga z Dunaja in mednarodni sestav solistov, ki umetniško delujejo na Dunaju. Med njimi je tudi Slovenec David Jagodic, magistrski študent opernega petja na dunajski univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti, ki bo kot solist v Pasijonu upodobil Evangelista.

Pasijon po Janezu je zgodba o Kristusovem trpljenju. Začne se po zadnji večerji na veliki četrtek in ob posredovanju štirih glavnih oseb (Evangelist, Jezus, Peter in Pilat) ter ob spremljavi motetov in opernih arij spremlja Kristusa na križevem potu do njegove smrti in pokopa.

Kot pravijo organizatorji, je datum koncerta skrbno izbran, saj ga veliki petek povezuje s krstno izvedbo v leipziški katedrali sv. Nikolaja pred 293 leti.