Deloskop izpostavlja: Petnajst let Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije

Ljubljana, Slovenska filharmonija. 16. 5., ob 19.30.

Objavljeno
15. maj 2017 20.04
M. V.
M. V.

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije letos praznuje petnajst let delovanja.

Jubilej bodo zaznamovali z gala koncertom v Slovenski filharmoniji nocoj ob 19.30. Na sporedu bodo dela Johanna Sebastiana Bacha, Lojzeta Lebiča ter skladbe Jeana Françoisa Michela, Jima Parkerja, Domna Jeraša in Tomaža Habeta, ki so v svojih kompozicijah izkoristili možnosti, kakršne lahko ponudi le virtuozna sekcija simfoničnih trobil in tolkal.

Ansambel je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Slovenske filharmonije. Sestavlja ga večina trobilcev simfoničnega orkestra. V petnajstih letih so nanizali številne uspešne projekte, med njimi so v sezoni 2015/16 organizirali prvi letni cikel treh samostojnih koncertov.

Sicer pa so redni gostje Kogojevih dnevov, sodelujejo na festivalu Slowind ter s podporo Društva slovenskih skladateljev skrbijo za naročila in krstne izvedbe novih del.

Izdali so dve zgoščenki: TASF s slovenskimi skladatelji v založbi DSS in album Bleščeči barok v izdaji Slovenske filharmonije.

Med odmevnejšimi projekti navajajo koncert z Allenom Vizzuttijem, gostujočim solistom na trobenti, avtorski projekt skladatelja in dirigenta Lojzeta Krajnčana leta 2013 ter Veliki koncert in trobilni teden pod vodstvom trobilske legende Rogerja Boba leta 2015.