Deloskop izpostavlja: Romska glasba v jazzovski preobleki

Ljubljana, Kino Šiška. 3. 3., ob 20. uri.

Objavljeno
02. marec 2018 18.37
M. V.
M. V.

V Kinu Šiška napovedujejo nocoj ob 20. uri večer jazzovsko obarvane romske glasbe.

Nastopil bo Big Band RTV Slovenija z Imerjem Trajo Brizanijem in glasbeno skupino Amala. Kot gost se jim bo pridružil Ferus Mustafov, svetovno znani romski saksofonist iz Šutke, ki domače in tuje občinstvo navdušuje že od 70. let preteklega stoletja. Koncert s slogovno pisanim in zvočno barvitim repertoarjem bo dirigiral Tadej Tomšič.

Imer Traja Brizani na slovenskem glasbenem prizorišču deluje že več kot tiri desetletja. Zapriseženi jazzist, skladatelj in virtuoz na bas kitari je v svoji plodni glasbeni karieri izdal več kot dvajset albumov avtorske glasbe. Leta 1993 je ustanovil džezovsko skupino Brizani Project in z njo posnel pet avtorskih albumov. Čez dve leti je ustanovil zasedbo Amala, ki v glasbenem repertoarju prepleta tradicionalne romske elemente z jazzom.

Brizani je v izjemno plodni karieri ustvaril bogat glasbeni opus, nastopal na številnih festivalih doma in v tujini ter za svoje delo prejel mnogo nagrad in priznanj. Med drugim deluje v romski skupnosti kot pedagog, mentor in skladatelj za glasbeno izobraževanje Romov.

Ferus Mustafov velja za odličnega glasbenika in improvizatorja, ki kombinira romsko glasbo z glasbo Bližnjega vzhoda. O njem pravijo, da je makedonsko romsko poročno glasbo spremenil v mednarodni fenomen. V dolgoletni karieri je posnel veliko skladb, njegovi albumi pa se prodajajo v nakladi več kot 100.000 izvodov.