Deloskop izpostavlja: Simfoniki RTV Slovenija z noviteto Simfonija Mont Blanc

Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana, v četrtek, 9. 10, ob 19.30. Simfonični koncert.

Objavljeno
08. oktober 2014 13.45
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop

Simfonični orkester RTV Slovenija bo nocoj ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na drugem koncertu nove sezone cikla Kromatika pod vodstvom šefa dirigenta En Shaa krstno izvedel simfonično pesnitev v petih stavkih Simfonija Mont Blanc. Avtorji novitete, ki je nastala pod okriljem in na pobudo mreže orkestrov ONE (Orchestra Network for Europe), so mladi skladatelji iz petih evropskih držav.

Slovenijo zastopa prodorna skladateljica Nina Šenk, avtorica več pomembnih in odmevnih projektov (med drugim so njeno skladbo izvedli člani Berlinskih filharmonikov), Francijo Dominique Probst, Nemčijo Benjamin Schweitzer, Poljsko Jaroslaw Chelmecki in Slovaško Juraj Filas. Skladatelji bodo prisostvovali nocojšnji prvi izvedbi v Ljubljani.

V dneh po premieri bo Simfonija Mont Blanc izvedena v Franciji s Pikardijskim orkestrom iz Amiensa, konec oktobra pa v Katowicah v izvedbi Šlezijske filharmonije. Februarja 2015 sledi izvedba s Slovaško Sinfonietto v Žilini, konec maja 2015 pa še z Jensko filharmonijo, ki jo bo vodil En Shao.

Na sporedu nocojšnjega koncerta bosta še suita iz baleta Trirogeljnik Manuella de Falle in Koncert za altovski saksofon in orkester Henrija Tomasija. V tem  bo solist mladi nadarjeni saksofonist Jan Gričar, dvakratni zmagovalec tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, na mednarodnih tekmovanjih pa je osvojil prve nagrade v Požarevcu, Novi Gorici in Kopru.