Deloskop izpostavlja: Večer glasbe za dve harfi

Mestni muzej Ljubljana. 24. 3., ob 19.30.

Objavljeno
23. marec 2018 17.52
m. v.
m. v.

V Mestnem muzeju Ljubljana napovedujejo koncert dua harf. Nastopili bosta priznani harfistki, Nizozemka Petra Van der Heide in slovenska harfistka Mojca Zlobko Vajgl. Na spored sta uvrstili redkeje izvajana dela za harfistične duete skladateljev Francka, Händla, Piernéja, Fauréja in Thomasa.

Petra Van der Heide je solo harfistka uglednega Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Po večletnem pedagoškem delu na konservatorijih v Amsterdamu in Utrechtu se je specializirala za audition-training. Zadnja štiri leta je stalna gostujoča profesorica na poletni akademiji Harpmasters ob jezeru Münchenbuchsee v Švici, mojstrske tečaje pa redno vodi po vsem svetu. Tokrat ga bo pripravila tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Harfistka Mojca Zlobko Vajgl je izredna profesorica harfe na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Po diplomi na ljubljanski akademiji in podiplomskem študiju harfe na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu je ustvarila bogato solistično kariero. Kot solistka nastopa v večini evropskih držav. Sicer pa večino koncertnega udejstvovanja posveča komorni glasbi. V minulih letih je sodelovala z Leipziškim godalnim kvartetom, z Godalnima kvartetoma Orpheus in Ulysses, z godalnim kvartetom Tartini in številnimi solisti.