Deloskop izpostavlja: Začenja se Druga godba

Zvečer se bo v Piranu začel tridnevi glasbeni festival, ki se bo nadaljeval jutri in pojutrišnjem v Ljubljani.

Objavljeno
24. maj 2017 13.07
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Tradicionalni mednarodni festival Druga godba, ki je letos že triintrideseti po vrsti, prinaša zanimivo novost. Začel se bo danes v Piranu, kjer bo na Tartinijevem trgu ob 19.30 nastopila slovensko-avstrijska angažirana zasedba Roy De Roy, ki povezuje punk, rock in polko z balkansko ljudsko glasbo.

Nato pa se bo dogajanje preselilo v Monfort, staro skladišče soli, med Piranom in Portorožem, kjer bo ob 21. uri nastopila angažirana italijanska folk zasedba Bella Ciao. Člani in članice prepevajo pesmi svobode, državljanskih pravic in miru. Z njimi poje tudi diva italijanskega angažiranega folka Elena Ledda, ki je nastopila že na prvi Drugi godbi leta 1985. Ob 22.30 pa bo nastopil ganski kralj King Ayisoba (na fotografiji) s svojo zasedbo, ki se ga je prijel kraljevski naziv, ker kraljuje na prvih mestih ganskih glasbenih lestvic.

Rodil se je na severu ganskega podeželja in je bil že od malih nog zelo nadarjen pri igranju na kologo, kitari oziroma banju sorodnem inštrumentu, ki je znan tudi pod drugimi imeni, kot je xalam, molo in ngoni. Svoj peti album 1000 Can Die z angažiranimi sporočili je nedavno izdal pri ljubljanski založbi Glitterbeat Records. Na njem izvaja ljudsko gansko glasbo bolj povezano na tradicijo kot na moderne zvoke. Festival se bo nadaljeval jutri in pojutrišnjem, 26. in 27. maja, na različnih prizoriščih po Ljubljani.