Deloskop izpostavlja: Zlati abonma

Ljubljana, Cankarjev dom. 19. 5., ob 20. uri.

Objavljeno
18. maj 2017 21.31
Mirka Velikonja
Mirka Velikonja

Letošnjo sezono Zlatega abonmaja bodo v Cankarjevem domu zaključili z nocojšnjim koncertom Filharmoničnega orkestra iz Novosibirska.

Dirigent bo Gintaras Rinkevičius, solist pa Vadim Repin, eden najbolj cenjenih violinistov svoje generacije. V rusko intoniranem sporedu bodo izvedli Italijanski capriccio Petra Iljiča Čajkovskega, Prokofjev Koncert za violino in orkester št. 2 v g-molu in Korsakovo Šeherezado.

Filharmonični orkester iz Novosiborska deluje od leta 1956. Njegov pobudnik je bil profesor Arnold Katz, ki je nad delovanjem orkestra bedel vse do smrti leta 2007. Takrat je umetniško vodstvo prevzel litovski dirigent Gintaras Rinkevičius, zmagovalec Karajanovega sklada za mlade dirigente leta 1985. Pomemben mejnik v delovanju orkestra je bila ustanovitev Mednarodnega čezsibirskega festivala, ki ga umetniško vodi nocojšnji solist Vadim Repin.

Filharmonični orkester iz Novosibirska je ruska strokovna kritika leta 2012 uvrstila med najboljše ruske filharmonične orkestre in ga postavila ob bok najbolj znanim moskovskim in sanktpeterburškim orkestrom.

V Ljubljani gostujejo na evropski turneji, na kateri bodo izvedli šest koncertov v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem.